Boboteaza sau Botezul Domunului -tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Boboteaza este o sărbătoare creştină care se celebrează anual la 6 ianuarie, înaintea sărbătorii Sfântului Ion.
De asemenea, Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forţele răului.
Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută şi sub numele de „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.De obicei, în această perioadă în ţara noastră este foarte frig, de unde şi expresia „gerul Bobotezei”.
În această zi, de Bobotează, există tradiţia conform căruia preoţii sfinţesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele şi animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.
În satele şi oraşele traversate de râuri există obiceiul ca preoţii să arunce crucea în apa îngheţată, iar tinerii curajoşi au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiţiei şi credinţei, că cel care va face asta va avea parte numai de bine şi va fi ferit de toate bolile.
Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toţi dracii ies din ape şi rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfinţirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei şi unde-i prind acolo îi sfâşie.
Din această cauză, există şi superstiţia conform căreia nu ai voie să laşi rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.
Totodată după Bobotează nu se spală cămăşile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfinţite.
În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine şi peşte.
Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieşirea cu „Iordanul” se va înu-mia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.
Toate obiceiurile şi tradiţiile legate de Bobotează au ca şi scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belşugului în anul ce va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Serdanu - tradiţii deosebite de Bobotează

Din punct de vedere calendaristic, Botezul apelor sau Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului.6 ianuarie este ziua în care a fost botezat lisus Hristos, iar legenda spune că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii […]