Boala EVALI  reprezintă o afecțiune respiratorie severă asociată cu utilizarea tigărilor electronice sau a produselor de vapare

Date:

Această boală a fost recunoscută pentru prima dată în Statele Unite în 2019 și a stârnit îngrijorare la nivel global în privința siguranței utilizării tigărilor electronice. Este important de menționat că EVALI este distinctă de alte afecțiuni respiratorii legate de fumatul tradițional și că este asociată în principal cu utilizarea dispozitivelor de vapare.

Cauze și simptome ale bolii EVALI:

Cauzele exacte ale bolii EVALI nu sunt încă pe deplin înțelese, dar numeroase studii au evidențiat faptul că majoritatea cazurilor sunt legate de utilizarea produselor de vapare care conțin THC (tetrahidrocannabinol), principala substanță psihoactivă din marijuana. Totuși, unele cazuri au fost asociate și cu utilizarea produselor care conțin doar nicotină.

Simptomele bolii EVALI includ tuse, dificultăți de respirație, dureri toracice, febră, oboseală și scăderea în greutate. Aceste simptome pot apărea brusc și pot varia în intensitate, de la ușoare la severe.

Legătura ditre boala EVALI și țigările elecronice

Legătura între boala EVALI și tigările electronice este complexă. În multe cazuri, pacienții afectați recunosc utilizarea produselor de vapare înainte de apariția simptomelor. Analizele de laborator ale substanțelor găsite în plămâni sugerează că unele dintre aceste afecțiuni sunt cauzate de substanțe chimice adăugate în produsele de vapare, în special cele care conțin THC.

Cercetările au identificat diverse substanțe potențial periculoase în e-lichiduri și cartușe de vapare, cum ar fi acetat de vitamina E, care a fost asociat cu leziuni pulmonare. Totuși, trebuie menționat că aceste substanțe nu sunt prezente în toate produsele de vapare și că cercetarea asupra impactului exact al componentelor individuale asupra sănătății este în desfășurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Un parc fotovoltaic va asigura în mare parte consumul public de energie electrică din  Târgoviște!

 În ultima  ședință de consiliu local, a fost aprobat...

Formarea profesioniștilor din educația timpurie, cu  finanțare prin PNRR

S-a lansat apelul de proiecte „Formarea profesioniștilor din educația...

Comunitatea din Mănești are în patrimoniu, o nouă investiție în domeniul educațional, noua Școală Drăgăești-Pământeni

Investiția în educație înseamnă investiție în viitorul comunității. S-a inaugurat...