Birocrația și legislația alambicată lasă clădirea „fantomă” de la Dărmănești fără utilitate

1 0

La  Dărmănești executivul local continuă demersurile  pentru a conferi  utilitate clădirii care a costat peste 1 milion de euro și în care ar fi trebuit să funcționeze liceul. Reamintim aici că imobilul este  amplasat la marginea localității și reprezintă o moștenire de la vechea administrație, fiind construită cu aproximativ 15 ani în urmă. Initial destinația a fost de școală cu clasele I-X și a investiția fiind  realizată din fonduri europene și contribuție de la Ministerul Educației. Ulterior, un investitor promitea o fabrică de componente electronice și școala ar fi trebuit să pregătească forța de muncă pentru companie. După finalizare, clădirea a rămas goală și n-a fost utilizată niciodată.

Actualul primar , liberalul  Valentin Mihalache, a încercat mai multe variante pentru a da o utilitate clădirii. Au fost discuții cu potențiali investitori și a pregătit mai multe proiecte, impedimentul fiind  perioada scurtă de timp pentru care clădirea putea fi pusă la dispoziție, cu aprobare de la Ministerul Educației.

“Din 2016, de când am venit la primărie, am avut mai multe demersuri pentru a găsi o soluție pentru această clădire de școală.  Fiind convins că nu pot face niciodată o școală generală la marginea localității, am căutat să facem o colaborare cu Ministerul de Interne, să se facă un centru de pregătire ISU, la nivel zonal. S-au făcut toate demersurile, hotărâri de consiliu, avize de la Inspectoratul Școlar, iar Ministerul Educației ne-a pus la dispoziție clădirea pentru 10 ani. Lucru cu care domnul Raed Arafat și reprezentantul ISU nu au fost de acord. E o perioadă prea scurtă. O a doua variantă a fost aceea de a crea un centru de îngrijiri paliative, având în vedere că este nevoie. Voiam să colaborăm cu o societate privată care să facă acest centru atât de necesar. După toată procedura, ministerul ne-a pus-o la dispoziție pentru 5 ani de zile. Investitorul nu a mai dorit. Trebuia să cheltuie peste 250.000 de euro la vremea respectivă doar pentru 5 ani. A treia încercare o facem în momentul de față. Pentru acea clădire și spațiul din jur am făcut un proiect de înființare școală profesională, în colaborare cu U.M. Mija, Automecanica Moreni și Dragomirești, pentru a pregăti forță de muncă. Deocamdată nu există sursă de finanțare. Nu vă ascund nici faptul că am purtat discuții cu un secretar de stat din Ministerul Apărării pentru un centru de pregătire pentru militari profesioniști. Aici ne ajută și intreprinderea Mija, pentru cî acest centru ar avea nevoie de un poligon de tragere”, a declarat primarul  din Dărmănești.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător

A fost publicat în Monitorul Oficial, Ghidul specific construirii creșelor noi, moderne și prietenoase cu mediul, finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Apelul de proiecte va fi deschis în 30 iunie – anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. ”Vom construi creșe […]