Bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BASARAB I” al Judeţului Dâmboviţa şi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe anul 2018

La Corpul K al Universităţii „Valahia” a avut loc bilanţul activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BASARAB I” al Judeţului Dâmboviţa şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe anul 2018. Prezent la eveniment a fost colonelul Cezar-Mihai Damian, Adjunctul inspectorului general al IGSU. Col. Mihăiţă Păun, inspectorul şef al ISU Dâmboviţa a făcut oficiile de gazdă. Au fost invitaţi şefi de arme, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgovişte, ai prefecturii Dâmboviţa, deputatul Corneliu Ştefan, reprezentanţi ai Primăriei Târgovişte şi ai altor instituţii precum şi primari de oraşe şi comune. Obiectivul fundamental al întregii activităţi desfăşurate la nivelul instituţiei a vizat efi-cientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi asigurarea stării de normalitate a vieţii comunităţilor umane.
În domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă s-a urmărit asigurarea şi respectarea măsurilor de prevenire, pregătire şi educare în domeniul situaţiilor de urgenţă la nivelul administraţiilor publice locale, instituţiilor publice, operatorilor economici şi populaţiei prin prioritizarea activităţilor preventive către: domeniile educaţiei, ocrotirii sănătăţii, turismului, culturii şi cultelor şi operatorii economici cu risc ridicat de incendiu sau care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase.
Activitatea de instruire, informare preventivă, exerciţii
Pe timpul activităţii de control s-au executat şi activităţi de instruire, informare preventivă şi exerciţii de intervenţie pe locul de muncă, ce au constat în:
– 16 exerciţii de alarmare publică;
– 153 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie pe locul de muncă, în caz de incendiu şi de cutremur; – 568 activităţi de instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, din care: 354 la operatori economici; 197 la instituţii şi 17 la localităţi;
– 131 alte activităţi preventive, din care: 13 puncte de informare preventivă; 18 acţiuni Ziua Porţilor Deschise; 12 lecţii deschise şi 88 de alte activităţi de informare;
S-au distribuit 1660 afişe, 35096 pliante şi flyere şi 820 alte categorii de materiale informative realizate în cadrul campaniilor naţionale de informare şi care cuprind recomandări, măsuri de prevenire şi reguli de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Activitatea de avizare şi/sau autorizare
În anul 2018 au fost eliberate:
– 126 avize de securitate la incendiu;
– 1 aviz de protecţie civilă;
– 51 autorizaţii de securitate la incendiu;
– 3 acorduri pentru organizarea jocurilor de artificii cu produse pirotehnice.
Au fost planificate 815 de controale şi s-au executat 855 controale de prevenire şi verificări, din care: 21 la localităţi, 488 la operatori economici, 320 instituţii, 2 controale la obiective hidrotehnice, 3 controale la operatori economici cu risc chimic, 6 controale de prevenire la obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, 15 audituri la persoane autorizate care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor.În urma controalelor executate s-au constatat 3007 de deficienţe, din care au fost soluţionate 322, reprezentând 11% din totalul deficienţelor. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale principale în număr de 2016 reprezentând 1954 avertismente şi 245 amenzi contravenţionale în cuantum de 766500 lei. De asemenea, a fost aplicată o sancţiune contravenţională complementară de oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor în cazul unei amenajări de alimentaţie publică din municipiul Târgovişte. Sunt incluse şi sancţiunile contravenţionale aplicate pe linia avizării şi/sau autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu şi protecţiei civile.
Activitatea de înştiinţare şi alarmare
Lunar, au fost desfăşurate câte b două exerciţii de înştiinţare. Unul dintre exerciţii s-a desfăşurat în cadrul activităţii lunare Miercurea Alarmelor, activitate iniţiată de IGSU începând cu luna august 2017 şi destinată testării mijloacelor existente de alarmare a populaţiei şi îmbunătăţirii timpului de reacţie al autorităţilor în situaţii speciale de urgenţă.
În desfăşurarea antrenamentelor de înştiinţare au fost implicate toate cele 89 comitete locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi 14 operatori economici sursă de risc.
În sistem centralizat, cu acţionare din dispeceratul ISU Dâmboviţa, sunt conectate 8 sirene electrice şi electronice de alarmare a populaţiei din totalul de
171.
Sunt de menţionat activităţile executate în cadrul exerciţiului de testare a sistemului RO-ALERT, exerciţiu care s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni. Experienţa câştigată este una pozitivă, întrucât acest sistem va putea fi utilizat nu numai la nivel naţional, ci şi judeţean, prin transmiterea mesajelor chiar din dispeceratul ISU Dâmboviţa.
În anul 2018, ISU Dâmboviţa a desfăşurat o amplă activitate pe linie de asanare pirotehnică, executând un număr de 20 misiuni de asanare pirotehnică în 12 localităţi din judeţ, fiind ridicate un număr de 124 elemente de muniţie neexplodate din timpul conflictelor armate. Echipa pirotehnică a executat 6 misiuni de distrugere a muniţiei şi a elementelor de muniţie colectate, în condiţii de maximă securitate, în Poligonul de Garnizoană din Priseaca.
În 2018, ISU Dâmboviţa a demarat o acţiune de verificare a adăposturilor de protecţie civilăaflate în evidenţă, rezultând că o parte dintre acestea s-au desfiinţat din cauza încetării sau restrângerii activităţii operatorilor economici care le-au deţinut.
O parte din spaţii cu destinaţia de adăpost de protecţie civilă nu au, în realitate, capacitatea de a adăposti populaţia, fiind improprii utilizării ca adăposturi sau având altă destinaţie. Peste 80% dintre acestea sunt neîntreţinute, au infiltraţii de apă, conducte sparte şi instalaţii deteriorate, ceea ce conduce la imposibilitatea utilizării lor.
Au fost adresate mesaje şi din partea invitaţilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Bănuiţi de evaziune fiscală, reţinuţi de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, au documentat activitatea infracţională a două persoane, un bărbat din Târgovişte şi o femeie din Buciumeni, bănuite de comiterea unor fapte de evaziune fiscală. Bănuiţii au fost reţinuţi pentru […]