„Balena Albastră” a făcut victime şi în Dâmboviţa, un copil de 11 ani s-a spânzurat

Durere fără margini într-o familie din satul Cazaci, comuna dâmboviţeană Nucet, unde un băiat de 11 ani s-a spânzurat în podul casei în care locuia. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost descoperit chiar de către sora sa, în vârstă de 14 ani. Din primele informaţii pe care le deţinem copilul nu avea problem de sănătate, nu avea problem cu părinţii iar la şcoală nu a dat nici-un semn. Din informaţiile pe care le deţinem, copilul nu a lăsat nici un bilet prin care să-şi explice gestul. S-ar zvoni că băiatul ar fi jucat „Balena Albastră”, un joc online care îndeamnă la suicid. Anchetatorii nu exclud nici această variantă şi sunt la faţa locului pentru a efectua cercetări şi a stabili cu exactitate ceea ce la împins pe minor să recurgă la acest gest.
Sute de adolescenţi din România sunt în pericol de moarte din cauza unui „joc” online pătruns recent şi pe piaţa autohtonă, al cărui scop final este sinuciderea. Oricât de greu ar părea de crezut, există zeci de cazuri documentate în spaţiul ex-sovietic ale unor tineri care şi-au pus capat zilelor din cauza unei nebunii intitulate „Blue Whale Challenge” (n.r. – Provocarea „Balena Albastră”). SEMNAL DE ALARMĂ dat DE IPJ Dâmboviţa, în privinţa jocului „Balena Albastră”
Cei mai afectaţi de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. De aceea, Poliţia recomandă părinţilor să se asigure că ştiu ce activităţi desfăşoară copiii lor în mediul online şi, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunţe autorităţile. Luni, după-amiază, în satul Cazaci, comuna dâm-boviţeană Nucet, un băiat de 11 ani s-a sinucis. Copilul ar fi recurs la acest gest din cauza unui joc sinistru de pe internet, „Balena Albastră”. Anchetatorii au ridicat unitatea calculatorului şi telefoanele familiei din Cazaci pentru a putea stabili cu exactitate cauzele suicidului.
Jocul rusesc „Blue Whale” circulă în special în ţările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau fil-muleţe.Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.
Pentru prevenirea evenimentelor negative, poliţiştii vă recomandă:
Atenţie la site-urile sau jocurile pe care le accesaţi pe internet! Există situaţii în care jocurile sau alte modalităţi de divertisment din mediul virtual au făcut victime.
În cazul în care vă simţiţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul online, căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. Nu ascundeţi aceste trăiri!
Aveţi mereu în atenţie persoanele cu care interacţionaţi pe reţelele de socializare sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)!
De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile.
În ziua de 27 martie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Nucet au fost sesizaţi că un minor de 11 ani s-a spânzurat.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că acesta obişnuia să acceseze interne-tul şi povestea adesea despre un joc virtual.
Cadavrul a fost preluat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului.
În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „ucidere din culpă”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pompierii dâmboviţeni se luptă cu zeci de incendii de vegetaţie uscată

In ultimele şapte zile, pomperii dâmboviţeni s-au luptat cu 63 incendii de vegetaţie.Personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, în perioada menţionată, următoarele activităţi preventive: 8 controale pe linia prevenirii incendiilor şi 5 controale pe linia avizării – autorizării, fiind aplicate 12 sancţiuni contravenţionale principale. Nu au fost aplicate sancţiuni complementare. […]