Aveţi dreptul schimbării produselor

Ş.E.

produseÎncepând din 28.02.2016, legislaţia (Legea nr. 449/2003) privind garanţiile produselor cumpărate de consumatori a fost modificată conform recentului act normativ emis de Guvern (9/2016).
Potrivit noilor reglementări, consumatorii sunt îndreptăţiţi fie să ceară repararea sau înlocuirea (fără costuri pentru ei, inclusiv, de exemplu, pentru transport, diagnosticare sau manoperă), în maximum 15 zile calendaristice a unui produs neconform, care s-a stricat în perioada de garanţie, fie să beneficieze de o reducere corespunzătoare a preţului sau de desfacerea a contractului de vânzare-cumpărare.
Până în prezent, magazinele, cu excepţia celor online, nu erau obligate să preschimbe, la cerere, produsele cumpărate.
De asemenea, perioada de garanţie va fi prelungită cu numărul de zile în care produsul a fost defect.
De ştiut este că produsele de folosinţă îndelungată trebuie să fie însoţite de certificatul de garanţie emis pe baza garanţiei comerciale şi, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declaraţia de conformitate, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător.
Atunci când va fi vorba de înlocuirea produselor defecte cu produse de folosinţă îndelungată, în cadrul termenului de garanţie, acestea din urmă vor avea un nou termen de garanţie, care va curge de la data preschimbării.
Persoanele nemulţumite se pot adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, entitate împuternicită prin lege să sancţioneze vânzătorii pentru nerespectarea legii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Chindia e pe val. O luptă teribilă cu FCM Baia Mare

Confruntarea dintre Chindia Târgovişte şi FCM Baia Mare (scor 1-0, Popa 28) a fost o luptă teribilă pentru fiecare minge, pentru fiecare metru de teren. N-au fost însă excese nesportive sau incidente. Maramureşenii au fost superiori la posesie, dar asta a fost doar o palidă consolare. Cele trei puncte au […]