Avertismentul medicilor: Înțepăturile de țânțari pot fi destul de periculoase 

Date:

Țânțarul-tigru a ajuns și în România din cauza schimbărilor climatice, anunță specialiștii. Acesta poate fi recunoscut pe baza caracteristicilor sale fizice, cum ar fi dungile albe și negre. 

Pericolul legat de această specie de insecte este reprezentat de riscul de transmitere a unor agenți patogeni, cum ar fi virusul West Nile și Dengue.

 Boala dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar se poate agrava și poate avea deznodământ fatal.

Boala dengue. Care sunt simptomele
Boala dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar se poate agrava și poate avea deznodământ fatal.
 Numită și „febra oaselor rupte” din cauza durerilor severe pe care le provoacă, dengue se manifestă prin febră mare, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață și erupții cutanate. Are trei faze: febrilă, critică și de recuperare.Etapa febrilă poate dura până la șapte zile, cu manifestări bruște de temperatură ridicată, disconfort general, eritem, dureri de cap, de ochi și articulații. În acest stadiu sunt necesare odihnă, hidratare, controlul febrei și ținerea pacientului sub observație medicală. Faza critică poate să apară între a treia și a șaptea zi. Poate fi însoțită de semnale de avertizare care anticipează agravarea bolii: vărsături repetate, edem sau umflare, dureri abdominale intense și susținute, iritabilitate, somnolență, leșin și sângerare. Oricare dintre aceste simptome obligă consultarea unui medic. Dacă nu există semne de avertizare, etapa de recuperare începe între a șaptea și a zecea zi, când starea generală a pacientului se îmbunătățește și, treptat, acesta revine la viața obișnuită.
Nu există tratament pentru boala dengue 
În prezent, nu există vaccinuri pentru prevenirea bolii dengue și nici tratament medicamentos specific. Cea mai importantă măsură de prevenire constă în eliminarea locurilor unde țânțarii se reproduc, adică a containerelor cu apă din interiorul și din apropierea locuinței. De asemenea, este recomandată instalarea plaselor anti-țânțari la ferestrele reședinței.Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, OMS, febra dengue este endemică în peste 100 de țări din lume. Anul trecut au fost raportate peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.
Cum arată înțepătura țânțarului-tigru
Spre deosebire de țânțarul comun, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, cel tigru este mai silențios și diurn – înțeapă pe timpul zilei, în special dimineața și seara. În general, țânțarul tigru este mai mic de 5 mm lungime, însă dimensiunea sa poate varia de la 2 la 10 mm.Această specie de țânțar prezintă dungi albe și negre atât pe corp, cât și pe picioare. O caracteristică specifică este linia albă dorsală, care se întinde de la cap până în zona centrală a spatelui. Înțepătura țânțarului tigru este asemănătoare cu cea a țânțarului comun. Aceasta poate provoca o iritație ușoară, până la inflamație intensă, în funcție de reacția cutanată individuală. Eczema produce mâncărime puternică și are aspectul unei pete circulare plate cu margini roșii, cu diametru de 2-5 cm, dură și fierbinte la atingere, potrivit Anses – Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentelor, a Mediului și Muncii din Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...