Avertisment: Dobânzile la credite s-ar putea dubla

Analiştii financiari avertizează că dobânzile la creditele noi s-ar putea dubla în acest an. lpoteza a fost avansată pentru scenariul în care majorarea ROBOR la trei luni ar ajunge până la pragul de 3,5%, evoluţie care ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6-8%. lmplicit, ar însemna majorarea costului de finanţare dar şi un risc în creştere de intrare în insolvenţă pentru unele firme.
Potrivit analizei, creşterea costului de finanţare ar trebui să fie o preocupare pentru majoritatea antreprenorilor în perioada următoare, având în vedere că vremea dobânzilor mici a trecut. Inflaţia anuală înregistrată în luna martie a anului curent a fost de 5%, majorarea preţurilor fiind cauzată, atât de ofertă, cât şi de avansul cererii. Ultimele estimări oficiale ale Băncii Naţionale a României indică o inflaţie de 3,5% pentru anul în curs, iar consensul analiştilor financiari reflectă aşteptări de majorare a dobânzii de politică monetară până la 3% la finalul anului curent. În acest context, se opinează că nivelul ROBOR cu maturitate la 3 luni ar trebui să urce gradual până la 3,5%, comparativ cu nivelul actual de 2,1% şi o medie de 1,15% pe parcursul anului anterior.
În acest context, dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru creditele noi contractate în lei de companiile private ar trebui să crească până la 6%-8% pe parcursul anului curent, comparativ cu o medie de 4,10% înregistrată pe parcusul anului 2017.
În contextul creşterii costului de finanţare, o parte dintre companii se vor regăsi într-o situaţie foarte delicată, în condiţiile în care profitul operaţional va deveni insuficient pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor contractate. Mai exact, numărul companiilor cu risc major de insolvenţă va creşte de la 15% până la 39%, în cazul scenariului cel mai pesimist. Companiile cele mai afectate vor fi cele care înregistrează o structură fixă a costurilor, marjă de profitabilitate în scădere şi un grad ridicat de îndatorare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

499 de locuri de muncă vacante în această săptămână

In baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa sunt înregistrate la această dată 499 de locuri de muncă vacante, din care numai 46 pentru persoanele cu studii superioare. Din total, 339 de job-uri se adresează persoanelor calificate în diverse meserii, iar 114 posturi sunt pentru […]