În anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, împătimiți ai muntelui au inițiat ceea ce au numit „TOP 27”, topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene. În anul 2013, odată cu intrarea Croației în UE, TOP 27 a devenit, pentru montaniarzi, TOP 28. Din cele 28 de vârfuri au fost atinse până acum cele mai înalte cote din 21 țări.
Următoarea expediție presupune atingerea a două vârfuri aflate la o latitudine mare, dincolo de Cercul Polar, la 67 grade latitudine nordică. Este vorba de două vârfuri aflate în „Alpii Scandinaviei”, acea catenă muntoasă care străbate, ca o coloană vertebrală, peninsula scandinavă.
Ascensiunea a început pe 15 iunie iar după cazarea rapidă va începe și urcarea spre vârful aflat la altitudinea de 2104 m. Conform prognozelor meteo, vremea va fi relativ caldă (în jur de zero grade), dar vor fi precipitații mixte (probabilitate, 50-80%).
„Suntem optimiști, am luat bannerul și am dat startul din fața Primăriei, de acolo de unde am mai plecat, „cu dreptul”, și în alte expediții de-ale noastre.
Vom încerca să ducem steagul României și pe aceste trasee inedite. Vom reveni cu un reportaj foto, însoțit, desigur, și de explicații, după fiecare zi a expediției. Vârful Halti (Finlanda) e mai ușor de atacat din Norvegia. Dar, asta e altă poveste! Cu gândul la Târgoviște, la Zilele județului Dâmbovița, la România, vom încerca să ne întoarcem victorioși și, în primul rând, sănătoși!”- a punctat Nicu Posta, unul dintre inițiatori.
Expediția se bucură, ca de fiecare dată, de sprijin din partea Primăriei Târgoviște.