Autorităţile sanitar-veterinare au alertat toate primăriile privind prevenirea apariţiei şi răspândirii gripei aviare

Autorităţile sanitar-veterinare au alertat toate primăriile din ţară, inclusiv pe cele din judeţul Dâmboviţa cu privire la măsurile care se impun privind prevenirea apariţiei şi răspândirii gripei aviare în contextul în care în judeţele Constanţa şi Tulcea, localnicii au descoperit mai multe lebede moarte în Portul Constanţa şi în Eforie Sud, iar analizele au confirmat la două dintre ele prezenţa virusului AH5N1.
Specialiştii spun că virusul aviar se poate transmite foarte uşor de la pasăre la om. Care, la rândul lui, îl poate da mai departe păsărilor din gospodărie. Şi în Uniunea Europeană au fost confirmate cazuri similare.
Medicii veterinari, dar şi Direcţiile Sanitar Veterinare recomandă ca populaţia să limiteze contactul pasărilor demostice cu pasările sălbatice. Să nu mai lase raţele să meargă la luciul de apă sau la periferia localităţii, să evite adăparea pasărilor în bazinele de suprafaţă acolo unde au acces şi pasările sălbatice şi bineînţeles să îşi ia anumite măsuri de prevenţie în sensul de a nu merge dintr-o exploataţie sau alta şi a intra în exploa-taţia proprie fară a face o dezin-fecţie sumară.
Gripa aviară a apărut pentru prima oară în 2005 în România, în judeţul Tulcea. Zeci de mii de pasări au fost sacrificate atunci.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat o campanie naţională de informare publică cu privire la riscul contaminării cu gripă aviară. Astfel, cetăţenii trebuie să se informeze şi să prevină riscul îmbolnăvirii păsărilor de curte. În acest sens, trebuie să se ţină cont de anumite sfaturi legate de curăţenie, hrănire, împrejmuire şi, nu în ultimul rând, să se anunţe medicul veterinar ori de câte ori intervine o moarte subită în rândul păsărilor de curte.
Dacă deţineţi găini, raţe, gâşte, ANSVSA vă sfătuieşte să să vă protejaţi păsările de gripa aviară, mai ales că, potrivit statisticilor, în România, riscul contaminării cu virusul gripei aviare de la păsările sălbatice este ridicat.
„Deoarece este o zoonoză şi o boală foarte contagioasă, trebuie luate măsuri pentru prevenţia contaminării păsărilor sau oamenilor. Orice pasăre foarte bolnavă sau care a murit subit trebuie să fie evaluată de medicul veterinar. Conform legislaţiei, suspiciunea de gripă aviară se notifică şi poate afecta circulaţia păsărilor şi schimburile comerciale”, se arată în informarea publică. În ceea ce priveşte curăţenia şi hrănirea păsărilor, sfaturile de care trebuie să ţină cont deţinătorii de păsări ar fi: „Să se cureţe încălţămintea înainte şi după vizitarea păsărilor. Să se ţină curtea curată şi ordonată. Să se dezinfecteze suprafeţele şi să se deratizeze cu regularitate. Să se aşeze hrana şi apa păsărilor în zone complet închise care sunt protejate de păsările sălbatice. Să se elimine regulat hrana împrăştiată”, se mai arată în informare. De asemenea, împrejmuirea păsărilor este foarte importantă. „Protejaţi păsările de curte de contactul cu păsările sălbatice sau alte animale prin împrejmuirea adecvată cu plasă a zonelor în aer liber din timpul zilei sau nopţii”, se mai arată în comunicat. Nu în ultimul rând, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească permanent campaniile de informare publică şi ultimele noutăţi legate de gripa aviară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ANSVSA avertizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare cu ivermectină poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane

În contextul apariţiei unor noi informaţii în spaţiul public cu privire la folosirea ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face o serie de precizări.În prezent, toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale. […]