Published On: lun, iul. 22nd, 2019

ATM-URI BANCARE, VERIFICATE DE POLIŢIE

nichiduta.ro

Poliţia a intensificat controalele la automatele bancare pentru tranzacţii cu numerar din ţară, acţiuni ce au avut ca scop prevenirea infracţiunilor de furt de şi din ATM-uri.
Astfel, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică, timp de două luni, începând din 18 martie a.c., poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, pentru a verifica siguranţa derulării operaţiunilor cu numerar de la ATM-uri.
Controalele au fost organizate pentru a identifica vulnerabilităţile automatelor bancare, modul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică şi în care băncile şi prestatorii de servicii de securitate îşi respectă obligaţiile legale din domeniul pazei, protecţiei şi alarmare împotriva efracţiei (prevăzute de Legea nr. 333/2003 şi de normelor metodologice de aplicare a legii). Au fost controlate 5.377 de ATM-uri (dintre care aproape 3.000 de ATM-uri amplasate în afara unităţilor bancare).
Sancţiuni de peste 450.000 de lei
Rezultatul verificărilor arată că la majoritatea automatelor bancare, respectiv 98%, au fost implementate măsurile de securitate stabilite prin analiza de risc. În alte cazuri, au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate, fiind aplicate aplicate 180 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 458.600 de lei (95 factorilor responsabili din cadrul unităţilor, iar 85 prestatorilor de servicii).
Spre exemplu, o parte dintre ATM-urile verificate nu a avut efectuată analiza de risc la securitatea fizică (40% dintre automate), măsurile limitându-se la implementarea cerinţelor minimale de securitate.
Testele efectuate pentru stabilirea funcţionării optime a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei au condus la identificarea a 35 de situaţii în care sistemele electronice prezentau diferite deranjamente.
De asemenea, au fost constatate unele deficienţe la unii prestatori ai serviciilor de securitate, precum nerespectarea timpilor de intervenţie în zonele rurale. Media timpilor de reacţie a acestora a fost de aproape 11 minute, însă au fost situaţii în care s-au depăşit timpii maximali prevăzuţi de cadrul legal. Astfel, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale prestatorilor de servicii pentru nerespectarea timpilor de intervenţie.
Poliţiştii vor continua şi în perioada următoare verificările asupra modului în care sunt respectate prevederile legale de către unităţile bancare şi prestatorii de servicii de securitate.
ATENŢIE CUM ŞI UNDE FOLOSIŢI CARDUL BANCAR!
Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la ban-comate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.
De asemenea, alt mod infracţional pentru obţinerea datelor în vederea clonării cardu-lui este „bucla libaneză” – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului şi care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un”binevoitor” care îşi oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client şi, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.
Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming, POLITIA ROMÂNĂ vă recomandă:
– Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar!
– Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
– Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales nu spuneţi nimănui PIN-ul! Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
– Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura banco-matului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
– Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro