Atenţie la metoda „accidentul”!

Pentru a preveni victimizarea prin metoda „accidentul”, poliţiştii revin cu o serie de recomandări şi atenţionează dâmboviţenii să aibă în vedere următoarele aspecte:
Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix, vizate fiind persoanele în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei.
Metoda utilizată este simplă şi implică, de regulă, două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul/fiica, vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.
Inşelăciunea poate avea următorul scenariu: o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani. De asemenea:
1. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon!
2. Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţi 112 pentru a cere asistenţă! Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. 3. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. 4. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini. 5. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi copii sau alte rude care nu se află în proximitatea lor. Vorbiţi cu părinţii dumneavoastră şi rugaţi-i să nu dea curs unor astfel de solicitări, să încheie conversaţia cu apelantul cât mai repede şi să vă contacteze pe dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Jandarmii sunt în mijlocul cetăţenilor la Sărbătoarea "Izvorul Tămăduirii"

Astăzi, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa şi Grupării de Jandarmi Mobile Ploieşti vor asigura ordinea şi siguranţa publică în judeţul Dâmboviţa, urmând să fie prezente în zonele unde se vor desfăşura manifestări religioase prilejuite de Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”. Astfel, jandarmii vor asigura un climat de normalitate în […]