ATENŢIE, iarna îşi spune cuvântul în zona montană dâmboviţeană

Pentru toţi iubitorii muntelui care doresc în următoarele zile să ajungă în zona montană Peştera-Padina, trebuie să fie echipaţi corespunzator sezonului de iarna şi să se informeze foarte bine despre traseul pe care vor sa il urmeze. Deplasările către Staţiunea Turistică de Interes Naţional Peştera-Padina să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător sezonului rece.
Recomandări privind deplasările în zona montană Peştera-Padina
în primul rând, trebuie să evităm AGLOMERAŢIILE şi Să RESPECTăM toate REGULILE de siguranţă specifice pentru activităţile montane la care trebuie să adăugăm toate precauţiile legate de COVID-19
Vă rugăm să respectaţi cu stricteţe semnificaţiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare şi reglementare. Să nu blocăm căile de acces pentru a putea oferi posibilitatea societăţii LDP Dâmboviţa dar şi echipelor de intervenţie să acţioneze dacă situaţia o impune.
Activaţi pe telefon aplicaţia Salvamont-Vodafone, luaţi cu dumneavoastră un acumulator de rezervă şi tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranţă.
Pentru persoanele care vor să abordeze traseele de creastă, să fie echipaţi cu colţari şi piolet.
Pericolul de avalanşă a trecut, dar nu trebuie să ne aventurăm, pentru a fi în siguranţă este bine să prevenim prin evitarea zonelor periculoase acolo unde traseul permite.
Recomandări privind COVID-19:
Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut şi, inevitabil, putem să îl ducem cu noi şi pe munte.
Măsuraţi-vă temperatura înainte de a pleca şi, evident, să nu plecaţi dacă depăşiţi valorile normale, luaţi la voi mai multe măşti, soluţie igienizantă personală pe baza de alcool şi o plasă pentru gunoi în care să puneţi măştile folosite şi celelalte resturi menajere.
Telefoane utile:
Salvamont Salvaspeo Dambovita
0726686685
Dispeceratul Naţional Salvamont 0725826668 ( Osalvamont) pentru informaţii si recomandări privind zona montană
112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.
Nu uitaţi, Echipa Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa, prietenul Dumneavoastră de pe cărările munţilor!
Pentru cei care se îndreaptă către zonele turistice în care se află domenii de practicarea sporturilor de iarnă, Salvamont recomandă:

 1. Alegeţi un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice şi al reglajului legăturilor, greutăţii corporale şi nivelului de pregătire.
 2. Abordaţi, la început, cu precauţie pârtiile de schi, întrucât nu mai deţineţi aceleaşi abilităţi sportive ca la finalul sezonului trecut şi este necesară o mică perioadă de reacomodare.
 3. Schiaţi în aşa fel încât să nu puneţi în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzaţi acestuia vreun prejudiciu.
 4. Adaptaţi-vă viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pârtie.
 5. Alegeţi cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâţi, în scopul protejării schiorilor aflaţi în aval.
 1. Depăşiţi schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca această depăşire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui ce urmează să fie depăşit.
 2. Asiguraţi-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât şi alţi schiori sunteţi în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
 3. Evitaţi staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberaţi pârtia în cel mai scurt timp posibil.
 4. Utilizaţi numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
 5. Respectaţi indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtie şi pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiaţi în pădure, Nu coborâţi direct, Interzis săniuşul, Nu circu

laţi pe pârtie

 1. Respectaţi marcajele internaţionale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte uşor, albastru – uşor, roşu-mediu, negru – dificil
 2. Nu folosiţi mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile şi generează accidente grave.
 3. Anunţaţi echipa locală Salvamont, direct, prin Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul şi locul unde se găsesc persoanele accidentate.
 4. Încercaţi să protejaţi locul accidentului şi accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.
 5. Protejaţi termic accidentatul şi încercaţi să îi asiguraţi suport psihologic.
 6. În cazul unor căzături puternice încercaţi să nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asis-tenţi/paramedici sau salvamontişti. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă şi intervenţia unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.
 7. Nu acceptaţi să fiţi transportaţi în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, şi doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.
  Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont – Vodafone (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SAL-VAMONT pentru telefoanele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Au fost activate noile cabinete de vaccinare pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca

În platforma de programare au fost activate noile cabinete de vaccinare pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. În cele 180 de cabinete din toată ţara sunt disponibile 10.800 de slo-turi/zi.Programarea pentru AstraZeneca începe astăzi şi se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 […]