ASTĂZI SĂRBĂTORIM UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Ş.E.
0 0

UnireaZiua de 24 Ianuarie ne aminteşte în fiecare an, cu emoţie şi mândrie, de măreţul act al Unirii Principatelor Române prin care s-au pus temeliile statului român modern. Prin Unirea Moldovei cu Muntenia se împlinea un vis, un ideal pe care poporul nostru îl nutrea dintodeauna. Era, după spusele lui Bălcescu, „visarea iubită” a marilor noştri voievozi, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare ş.a.
În urma războiului Crimeii, problema românească a devenit o problemă de interes internaţional, ea fiind luată în discuţie la congresul de Pace de la Paris (1856), unde o parte a marilor puteri (Franţa, Prusia, Piemonteul) au susţinut ideea unirii Prinicipatelor Române, în vreme ce Anglia, Austria şi Turcia se împotriveau acestei idei, pentru a nu se ajunge la un conflict european şi s-a hotărât consultarea poporului român în problema Unirii Prinicpatelor.
ldealul unirii tuturor românilor l-au nutrit cu ardoare marii cărturari ai acestui popor, de la Miron Costin până la Samuil Micu, Gheorghe Şincai sau Petru Maior. Idealul de unire şi unitate naţională i-au însufleţit pe Tudor Vladimirescu şi pe toţi revoluţionari paşoptişti: Nicolae Bălcescu, Alecu Russo, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Simion Bărnuţiu ş.a.
Ziua de 24 ianuarie 1859 era „ziua cea mai mare a veacului”, cum a fost numită. Unirea e actul energic al întregii naţiunii române. O biruinţă memorabilă, după care vor urma ani de rodnică înnoire de mari reforme. Cea mai importantă fiind Reforma agrară din 1864, Reforma de transformare a învăţământului la care trebuie să aibă acces ţoti fiii poporului, de sporire a economiei prin construirea unei reţele de cale ferată şi de drumuri.
Domnia lui Cuza a însemnat punerea bazelor statului naţional modern român. La 22 ianuarie 1866 s-a numit primul guvern, iar 2 zile mai târziu avea să se constituie primul parlament.
Pentru a marca această importantă zi, astăzi, la Târgovişte, vor avea loc o serie de manifestări la Biblioteca Judeţeană „I.H.Rădulescu”, iar în Piaţa Tricolorului toţi târ goviştenii sunt aşteptaţi să se prindă, alături de oficialităţi, în Hora Unirii.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

LA BISERICA SAU LA BALAMUC?

Preot loan ŞTEFANESCU Coborând din corabie cu ucenicii Săi, Mântuitorul Hristos vede o privelişte jalnică, anume o subjugare demonică culminantă, în care tirania posesiunii satanice îl coboară pe om la limitele cele mai de jos ale bestiei oarbe, aşa de pregnant forţele întunericului îşi puseseră pecetea asupra minţii bietului om, […]