Astăzi, 21 decembrie, fenomen astronomic spectaculos, Jupiter şi Saturn vor fi atât de aproape încât vor părea o planetă dublă

Jupiter şi Saturn, cele mai mari planete din sistemul solar, vor străluci ca o „super planetă” la solstiţiul din 21 decembrie. La cea mai apropiată distanţă, Jupiter şi Saturn se vor afla la doar 0.1 grade depărtare, adică o cincime din întregul diametru al unei Luni pline. Este prima conjuncţie dintre Jupiter şi Saturn din anul 2000 şi cea mai apropiată conjuncţie din 1623.
„Apropierea minimă şi rară se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18.00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer.
Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una faţă de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în acelaşi câmp şi inelele lui Saturn şi benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliţi ai planetelor. Dacă ar fi să puteţi obseva cerul doar o noapte în 2020, alegeţi noaptea de 21 decembrie!”, anunţă Observatorul Astronomic Bucureşti.
Următoarea dată când acest eveniment se va repeta va fi pe 15 martie 2080, când cele două planete se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus.
„Marea conjuncţie” dintre Jupiter şi Saturn va avea loc pe 21 decembrie 2020, dată care coincide cu solstiţiul de iarnă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Andreea, tânăra jandarmeriţă, repartizată la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean "Mircea cel Bătrân" Dâmboviţa

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa a avut loc ceremonia de înmânare a gradului de sergent-major pentru o absolventă a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani. Într-un cadru festiv, adjunctul inspectorului şef, colonel Arnăutu Vladimir i-a înmânat tinerei jan-darmeriţe gradele militare de sergent-major […]