Artefact considerat unicat în spațiul românesc expus la Muzeul Tiparului

0 0

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște aduce în atenția publicului, sub forma expunerii, noi descoperiri cu rezultate notabile în privința habitatului medieval târgoviștean.
În timpul cercetărilor sistematice de la Curtea Domnească din Târgoviște, întreprinse în anul 2020, a fost descoperit un artefact, considerat unicat în spațiul românesc și chiar central-vest european. Spectaculozitatea dată de manierea de execuție, dar, mai ales, de semnificația repezentării, înscrie această piesă în categoria obiectelor cu caracter magico-religios. Este vorba despre un fragment din os, de mici dimensiuni, pe care este incizată o figură antropo-zoomorfă, un chip cu trăsături vizibil umane, căruia i se adaugă elementele fizionomice ale unui leu. Fața, gura și nasul aparțin unui om, iar coama bogată, ochii fioroși și pătrunzători, precum și
urechile sunt ale unui leu. Obiectul este atent traforat, cu incizii precise, realizate pe un plan de lucru redus ca suprafață și reprezintă, cu siguranță, o reușită artistică.
Realizatorii expoziției își propun ca prin mediatizarea obiectelor rezultate din săpături arheologice, să se conștientizeze importanța cercetărilor întreprinse, convinși că sensul acestora nu este legat doar de recuperarea și păstrarea artefactelor descoperite, ci, mai cu seamă, de dezvăluirea semnificației și integrarea lor în contexte istorice mai ample.
Artefactul poate fi văzut în perioada septembrie -octombrie 2021, la Curtea Domnească din Târgoviște, în clădirea Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, într-un spațiu special amenajat.
Evenimentul se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-COV -2.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Marian Neacșu, Pro România: "După cele două congrese va fi tot o guvernare de dreapta"

Marian Neacșu, președinte Pro România Ialomița și unul dintre liderii cei mai importanți ai partidului, a declarat, la Târgoviște, că după cele două congrese de alegeri, de la PNL și USR-Plus, va fi tot o guvernare de dreapta. Politician cu mare experiență, Neacșu a argumentat că, pe de o parte, […]