Aprilie a adus prețuri mai mici, sub cele plafonate, la gaze naturale și energie

Date:

Prețurile la gaze naturale facturate au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% față de prețurile maximale plafonate, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei. Sebastian Burduja a susținut că trendul descendent este rezultatul  măsurilor adoptate în 28 martie.

 Față de prețul maxim prevăzut de plafon, prețurile facturate la gaze naturale au fost cu până la o pătrime mai mici iar ca exemplu, prețul practicat de principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici a fost 0,23381 lei/ kWh (prețul maxim plafonat fiind de 0,310 lei/kWh).

La energie electrică, pentru clienții casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori au ajuns până la 15% față de prețul maximal de 1,3 lei/kWh.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Am promis facturi mai mici la electricitate și gaze naturale. Vă reamintesc că pe 28 martie am declarat public, după ședința de Guvern, că românii vor primi facturi mai mici la energie. Am susținut ferm și bine fundamentat pe baza analizelor pe care le-am făcut și pe care le-am promovat prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare (OUG 27/2022). Ceea ce pentru mine a fost certitudine încă de la momentul promovării în Guvern a noului mecanism, se confirmă astăzi prin facturi. Am susținut întotdeauna: statul trebuie să intervină acolo unde este necesar, când este necesar și cum este necesar. Nu este nevoie să dăm peste cap un întreg sistem, ci să calculăm, să analizăm și să aplicăm cu cap.”

Recent și Eurostat a confirmat că prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

BACALAUREAT 2024: Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe

Elevii vor susține în câteva zile  probele de competențe. Candidații...

Cardurile de alimente vor fi alimentate cu o nouă sumă de 250 de lei

Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu o nouă tranșă...