APIA primeşte cereri de înscriere în programul pentru legume

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură primeşte cereri de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021, în conformitate cu prevederile Horărârii nr. 651/2021 pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate, până cel târziu la data de 20 iulie inclusiv.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României şi poate fi accesată pentru următoarele categorii de lume: Ardei gras şi/sau ardei lung; Castraveţi; Tomate; Vinete.
Plafonul total alocat acestei scheme de ajutor de minimis este de 150.000.000 lei, echivalentul a maximum 30.785.000 euro la un curs valutar de 4,8725 lei/euro.
Valoarea ajutorului de minimis este de 2.000 de euro şi se acordă în lei, beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate numai pentru o singură cultură în anul de cerere şi numai pentru o suprafaţă de 1000 mp.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi / întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
Pentru înscrierea în Programul pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, fermierii trebuie să fie înregistraţi în registrul unic de identificare şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să solicite ajutorul de minimis prevăzut de HG nr. 651/2021; să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile: ardei gras şi/sau ardei lung, castraveţi, tomate, vinete; să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean; să facă dovada val-orificarii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare.

în vederea efectuării controlului la faţa locului, beneficiarii vor transmite la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu 10 zile înainte de recoltarea producţiei, o notificare scrisă.
Verificările la faţa locului se efectuează de către echipe mixte formate din reprezentanţi ai APIA şi DAJ în termen de 7 zile de la notificare – APIA confirmă suprafaţa şi cultura pentru care se solicită ajutor de min-imis, iar reprezentanţii DAJ efectuează evaluarea producţiei.
După efectuarea verificărilor în teren, urmare a notificării, fermierii au obligaţia să depună la centrele judeţene / locale APIA şi respectiv al municipiului Bucureşti unde au depus cererea de înscriere, documentele justificative prevăzute la art. 9 alin. (3) din HG nr. 651/2021, precum şi copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până la data de 3 decembrie 2021.
Valorificarea producţiei se realizează în perioada 02 noiembrie-02 decembrie 2021.
Dovada valorificării producţiei de legume în spaţii protejate o constituie bonul fiscal/ factura / fila din carnetul de comercializare.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Dâmboviţa a identificat peste 900 de fermieri care au declarat în cererile unice de plată suprafeţe cultivate cu legume în spaţii protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Marţi vor fi afişate primele rezultate la Evaluarea Naţională

La a doua probă a Evaluării Naţionale – Matematică – în centrele de examen din Dâmboviţa au fost prezenţi 2986 de candidaţi. Au absentat de la examen 212 candidaţi (6,62%) şi nu au fost elevi eliminaţi din examen.Primele rezultate vor fi afişate marţi, 29 iunie, până la ora 14:00 (în […]