APIA Dâmbovița a început efectuarea plăților în avans  către fermieri

Date:

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a transmis într-o conferință de presă la sediul instituției  că, în Monitorul Oficial nr. 935 din 16 octombrie 2023, a fost publicată Ordonanța de Urgență 85/2023 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA și FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării.

A fost  asigurat astfel cadrul legal pentru plata, până la data de 30 noiembrie 2023, a peste 1 miliard de euro sub formă de avans.

De prevederile actului normativ beneficiază, la nivel național,   un număr de circa 800.000 fermieri pentru plata avansului aferent Cererilor de plată depuse în anul 2023. Dintre aceștia, aproximativ 24000 sunt din Dâmbovița.

”Cuantumurile stabilite pentru anul de cerere 2023  se regăsesc în Ordinul  pentru aprobarea, în anul 2023 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, supus dezbaterii publice pe site-ul MADR.

Statele membre pot acorda plăți pentru intervenții/măsuri, cu încadrarea în procentul de maximum 70% în ceea ce priveşte cuantumul intervențiilor din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din cuantumul măsurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro”- a comunicat APIA Dâmbovița.

Dintre fermierii dâmbovițeni beneficiar ai plăților în avans, 8626 se regăsesc deja pe listele de plăți li se lucrează la încă un eșantion de 2000 de fermieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A ajuns cu mașina în șanț 

Evenimentul rutier  s-a produs în localitatea Nisipurile. Cel mai probabil...

O clipă de neatenție îi putea costa viața! 

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu...

Tragedie pe DN 72A, în localitatea Gheboieni

Tragedie pe DN 72A în localitatea Gheboieni,  polițiștii din...

Jandarmii dâmbovițeni, în mijlocul cetățenilor 

Jandarmii dâmboviţeni au participat la ziua de 1 Decembrie,...