Apel către preoţi, profesori, părinţi, tineri şi credincioşi să se implice în mărturisirea necesităţii orei de Religie

0 0

Religia a devenit cea mai controversată materie din curricula şcolară. Predarea religiei nu este un capriciu, nu este un moft, nici vreo reminiscenţă a trecutului, ci o necesitate. Înainte de a decide de ce parte să ne poziţionăm, s-ar cuveni să ne gândim profund la ceea ce dorim pentru copiii noştri. Eliminarea religiei din şcoli, în ţările unde acest lucru s-a petrecut, a avut, oare, efecte benefice, sau, dimpotrivă a creat un gol imens, lipsindu-i pe copii chiar şi de cele mai elementare elemente de moralitate. Este dreptul copilului de a primi o bună educaţie şi este responsabilitatea părinţilor de a se strădui să ofere copiilor lor tot ceea ce este mai bun în acest sens. Vicarul eparhial, pr. lonuţ Ghibanu face un apel către preoţi, profesori, părinţi, tineri şi credincioşi să se implice în mărturisirea necesităţii orei de Religie, cei îndreptăţiţi completând formularele, iar ceilalţi îndemnând, pentru a merge cu Dumnezeu înainte pe drumul vieţii noastre!
„Recenta iniţiativă a doamnei Ministru al Educaţiei cu privire la consultarea on line, prin intermediul unor chestionare, adresată profesorilor şi părinţilor, referitoare la ce discipline din cele 18 materii obligatorii să se taie, câte ore să se reducă şi ce materii să se introducă, pentru modificarea planurilor cadru din învăţământul gimnazial este o oportunitate de mărturisire a credinţei noastre şi a necesităţii orei de Religie în şcoală românească.
Desigur, nu vreau să abordez aici necesitatea, acum, a unei astfel de iniţiative, ci faptul

ca toţi cei implicaţi în buna educaţie a noilor generaţii trebuie să aibă în vedere necesitatea orei de Religie pentru sistemul educaţional românesc.
De asemenea, nu mă îndoiesc de bunele intenţii ale doamnei Ministru! În pofida unor agresiuni, relativ recente, ale unei micro minorităţi, pe cât de insignifiante, pe atât de agresive, educaţia religioasă în credinţa strămoşilor noştri este deosebit de importantă. De ce? Pentru că Religia în general şi, pentru noi, Ortodoxia în special, este cea care a confirmat cultura şi civilizaţia noastră românească şi europeană. Prin intermediul orei de Religie se transmit, şi reţineţi este singura materie care face aceasta, fundamentele morale necesare unei corecte creşteri a copiilor noştri.
Cultura europeană este

fundamentată pe principiile Evangheliei lui Hristos, în afara cărora ea nu poate fi înţeleasă. Dacă am face un exerciţiu de imaginaţie şi am scoate Creştinismul din istoria europeană şi mondială nu ar mai rămâne mai nimic! Tot ceea ce este frumos, măreţ şi bun în istorie, este rodul Creştinismului, în rest barbarie, urâţenie, prea puţin interesant!
Să ne gândim că fără Religie nu putem înţelege nimic din istoria, cultura şi civilizaţia umană! Apoi, ia gândiţi-vă, când mergem în vizită sau excursie undeva, în ţară sau în afară, ceea ce vrem să vedem mai întâi şi singurele impresionante, sunt catedralele, bisericile, mânăstir-ile şi în general tot ceea de ţine de istorie şi Religie, fiindcă restul, datorită globalizării, le avem peste tot. După aceea, celor ce afirmă că ar trebui studi

ată Istoria religiilor, le spun că aceasta este cu totul o altă materie, bună, folositoare, dar total alta şi destul de grea.
Ora de Religie are ca scop principal educaţia moral-religioasă a tinerelor generaţii, împărtăşirea principalelor valori religioase şi oferirea fundamentelor patrimoniului nostru religios pentru a înţelege realitatea, pentru a deveni mai buni şi a pentru a fi mai aproape de scopul vieţii umane. Avem nevoie de Religie, pentru că omul este în mod principal o fiinţă religioasă, educaţia religioasă oferă un minim de moralitate şi mai ales de normalitate şi vorbesc de autentica normalitate.
Desigur, sunt destui care încearcă să denatureze realitatea, făcându-ne înapoiaţi şi fanatici, dar vedem că nu oamenii credincioşi au fost aşa

vreodată. Cele mai mari, mai numeroase şi înfricoşătoare rele au fost făcute de atei şi sunt şi astăzi. Pentru că în numele lui Dumnezeu nu poţi face rău, nu poţi ucide şi nici nu poţi crea războaie! Cei care o fac, nu sunt adevăraţi credincioşi!
Având în vedere toate acestea, demersul doamnei Ministru şi nevoia de a ne mărturisi şi promova credinţa, vă îndemn pe toţi, preoţi, profesori, părinţi, tineri şi credincioşi sa vă implicaţi în mărturisirea necesităţii orei de Religie, cei îndreptăţiţi completând formularele, iar ceilalţi îndemnând, pentru a merge cu Dumnezeu înainte pe drumul vieţii noastre!”, acesta este mesajul pr. Ionuţ Ghibanu, vicar eparhial.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târgovişte: Măsuri suplimentare cu caracter preventiv dispuse de CLSU: Se închid temporar şi creşele

Primarul Municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a convocat, marţi, 10 martie, ora 11.00, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Târgovişte, în vederea stabilirii măsurilor de combatere a efectelor COVID-19. Au fost luate, astfel, o serie de măsuri punctuale: Art.1. Se aprobă suspendarea activităţii din toate creşele de pe raza […]