Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor” duce în Olt trofeul Festivalului Dragobete-Morenete, ediția 2024

Date:

La Moreni s-a desfășurat  cea de a VIII-a ediție a Festivalului Național de Arte și Tradiții Populare „Dragobete – Morenete” – organizat de Clubul Copiilor Moreni și Școala Art Canto Morena cu sprijinul financiar al Ministerului Educației Naționale și al Primăriei municipiului Moreni.
Peste 300 de concurenți din toată țara au evoluat pe scena de la Școala Gimnazială nr. 3, în secțiunile și categoriile specifice: soliști vocali, instrumentiști muzică populară, ansambluri folclorice de dansuri, grupuri vocal-folclorice, ansambluri folclorice de cântece și dansuri.
Peste  40 de soliști au avut interpretări deosebite, au încântat publicul  instrumentiștii dar și prezentările celor peste 25 de ansambluri și grupuri folclorice prezente la Moreni: voce, dans popular, costume populare autentice, doine doinite.

 Ansamblul Țărăncuța din Bardar – Republica Moldova a revenit la Moreni după cinci ani și a fost înălțime și la această ediție în care a susținut un recital extraordinar la gala de premiere.
Și de această dată, juriul a avut de luat decizii grele, dar în funcție de performanțele și adecvarea portului popular la interpretările celor care au evoluat pe scena ediției a VIII-a a Festivalului Concurs Național de Arte și Tradiții Populare „Dragobete – Morenete”. Juriul a fost prezidat de Corina Dragomir (celebra  interpretă de folclor a locurilor) și a fost compus din specialiști în domeniu: Elena Sima, Adriana Ion, Polina Gheorghe, Rodica Boeru, Dan Șetreanu, Marcel Șoneriu, Marian Irimia Guzi. Director al festivalului, inițiatoarea și continuatoarea acestui reper național al păstrării și promovării tradițiilor autentice a fost Daniela Călineț.
Trofeul anului 2024 a fost câștigat de Ansamblul folcloric de dansuri populare Mugurașii Brâncovenilor din Brâncoveni – Olt (coregraf Sandu Rizea), iar Marele premiu la secțiunea muzică populară a ajuns la Craiova prin Ovidiu Nicușor Prunoiu.
Au obținut premii I pe secțiunile specifice Natalia Ana-Maria Oprica din Ploiești, Maria Teodora Oprița din Râmnicu Vâlcea, Medeea Mihaela Bratu din Ploiești, Florina și Daniela Onel din Moreni, Andrada Istrate din Brăila, Ansamblul de dansuri Mugurașii de la Chindie, Formația de dansuri tradiționale Ioan Dalles din Bucșani, Ansamblul folcloric de dansuri populare Nicolae Bălan Bucioagă din Valea Cânepii – Brăila, Grupul vocal-folcloric Plai de dor din Slatina, Grupul vocal-folcloric Moștenitorii din Oradea. De asemenea, au fost acordate premii I, II, III, dar și mențiuni la toate secțiunile și categoriile din concurs.
Două momente importante ale celei de a doua zile au fost parada costumelor populare și prezentarea poveștilor de viață a trei cupluri care au împlinit 50 de ani și 30 de ani de căsătorie.
În cadrul galei de premiere, au susținut recitaluri extraordinare Corina Dragomir, Elena Sima, Polina Gheorghe, Mihaela Costache, Andreea Mitran, Flavius Moraru, Surorile Onel, Formația vocal-instrumentală Pandelașul, Ansamblul folcloric Plaiurile Oltețului, dar și invitatul special Ciprian Drăgan – o voce aparte în interpretări de suflet pentru toți românii și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

 Ziua Poliției va fi sărbătorită în Piața Tricolorului din Târgoviște

Pe 22 martie 2025, IPJ Dâmbovița organizează un eveniment special cu...

Accident rutier produs în orașul Găești, motociclist rănit și transportat la spital 

 Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești au fost sesizați...

Descinderi ale polițiștilor de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase,...

 NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!

Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de...