ANPC: Jucăriile trebuie achiziţionate numai din magazine specializate

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă, în contextul zilei de 1 Iunie, achiziţionarea jucăriilor numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare.
Vrem să atragem atenţia asupra faptului că o jucărie periculoasă este acel produs care pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa copiilor noştri. (…) Trebuie să fim extrem de vigilenţi la ce fel de alegeri facem, astfel încât jucăriile, în loc să fie un motiv de bucurie, să nu devină un real pericol pentru cei mici. Este foarte important să verificăm că acestea sunt sigure, că respectă cerinţele de siguranţă generale, astfel încât să nu existe pericolul rănirii copiilor. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor mai mici de 3 ani, cărora nu le sunt destinate jucăriile care conţin componente de dimensiuni reduse”, se menţionează într-un comunicat de presă al Autorităţii.
Printre sfaturile pe care reprezentanţii de la Protecţia Consumatorilor le au pentru cumpărători se află: să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie; să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei; să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească; să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici; trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
În plus, consumatorii trebuie să ştie şi să verifice că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
ANPC notează că dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele menţionate anterior sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria.
Totodată, este important să se verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; să existe traducerea obligatorie în limba română, să se respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.
Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nere-zolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Programul pregătit de Primăria Târgovişte pentru Ziua Copilului. Festivalul AnimaŢie - 1 iunie 2021

Locaţie Parc UM Gară (Dâmboviţa Mall) – 10:00 -12:0010:00 – 10:15 Deschidere Ateliere de joacă şi creaţie -Păpuşi gigant, clovni, desene cu cretă colorată10:00 – 10:15 Deschidere atelier pictură „Târgoviştea copiilor” – organizat de Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădules-cu10:15- 10:30 Momente artistice elevi târgovişteni – Palatul Copiilor Târgovişte – prof. […]