Angajatorii sunt obligaţi să dea liber plătit părinţilor şi pe perioada vacanţei

Angajatorii din România sunt obligaţi să dea liber plătit angajaţilor cu copii de şcoală, în condiţiile legii, si mai departe, în vacanţă, pe timpul stării de urgenţă, conform ordonanţei de urgenţă 41/2020, publicată în Monitorul Oficial.
Guvernul a modificat din nou legea 19/2020, prin care s-a instituit obligaţia angajatorilor să dea liber unuia dintre părinţi pentru a avea grijă de copil pe perioada atunci când şcolile sunt închise. Iniţial, legea se aplica doar în afara vacanţelor, dar acum, prin ordonanţă, măsura s-a extins şi pe perioada vacanţelor, dacă este stare de urgenţă pe teritoriul României.
Se acordă zile libere unuia dintre părinţi

pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanţelor şcolare în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de educaţie antepreşcolară, ca urmare a stării de urgenţă decretate în condiţiile legii”, prevede noua OUG 41/2020, are modifică Legea 19/2020.
In cazul părinţilor care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înştiinţeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.
In anul 2020, vacanţa de primăvară este în perioada 4 aprilie – 21 aprilie 2020, iar perioada stării de urgenţă este până pe 14 aprilie inclusiv, cu posibilitate de prelungire.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

FIBA EUROPE A ANULAT TOATE ÎNTRECERILE JUVENILE EUROPENE DIN 2020

Conducerea FIBA Europe s-a reunit marţi, în mediul online, pentru a discuta despre situaţia evenimentelor internaţionale baschet-balistice care erau programate în acest an iar astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, forul continental a anunţat toate deciziile.Conform informării, videoconferinţa de marţi a fost condusă de preşedintele FIBA Europe, Turgay Demirel, […]