Transformarea profundă și degradarea permanentă a mediului înconjurator duc la sărăcirea faunei şi florei. Defrișările reduc populațiile de animale sălbatice, unele ajunse pe cale de dispariție.
În ultimele decenii, s-a produs un declin în două treimi din ecosistemele planetei.
Convenția pentru Conservarea Biodiversității de la Rio de Janeiro (1992) recunoștea dreptul suveran al fiecărei naţiuni de a ocroti şi conserva speciile și de a-și stabili rețeaua de arii protejate.
România a semnat acest document încă din 5 iunie 1992. Poziționarea geografică a României, la întâlnirea Munților Carpați cu Dunărea și Marea Neagră, determină diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre pe plan european. România cuprinde 5 regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, având cel mai mare număr de astfel de regiuni din UE.
Păstrarea biodiversității reprezintă unul dintre elementele cheie ale sustenabilității. Agricultorii, poate mai mult decât alte categorii profesionale, sunt strâns legați de existența biodiversității. Biodiversitatea înseamnă, printre altele, posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de soiuri pentru diferite culturi. Biodiversitatea este și despre insectele polenizatoare care asigură înmulțirea plantelor și obținerea recoltelor, dar și despre posibilitatea de a asigura o hrană diversificată și sănătoasă pentru animalele din ferme.