Amenzi mari pentru medicii şi clinicile care „închid ochii” în cazul şoferilor inapţi pentru a mai conduce

0 0

Odată cu legea prin care a fost modificat Codul Rutier au fost introduse şi amenzi pentru medicii şi clini-cile care nu vor respecta obligaţiile legale legate de starea de sănătate a posesorilor de premise auto. Astfel, medicii riscă să fie sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte, iar unităţile medicale cu amendă între 21 şi 100 de puncte, dacă nu îşi fac datoria. Concret, orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului Sănătăţii, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată.
În Codul Rutier, aşa cum a fost modificat, sunt prevăzute trei situaţii în care se pot regăsi şoferii trimişi de orice medic la control. În prima situaţie, şoferul se prezintă la examinare şi se constată că este apt să conducă în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimiţător, în maximum 15 zile, rezultatul examinării. În cea de-a doua situaţie, medicii constată că şoferul este inapt să mai conducă. În acest caz, clinica este obligată să informeze Poliţia Rutieră în maximum 24 de ore, după care aceasta va retrage permisul şoferului până când acesta îşi va trata afecţiunea respectivă, iar în urma unei noi examinări medicale, se constată că este apt să urce din nou la volan. În cea de-a treia variantă, dacă în termen de 30 de zile de la data emiterii biletului de trimitere medicul trimiţător nu este înştiinţat asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să anunţe Poliţia Rutieră, care va retrage permisul persoanei în cauză.
Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către Poliţia Rutieră. În termen de maximum trei zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul Poliţiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Importuri mai mari cu peste 8%

Pentru exportatorii dâmboviţeni, 2018 a fost un an dificil, în care valoarea contractelor externe a stagnat ori chiar a scăzut în multe cazuri. Concret, datele furnizate de Camera pentru Comerţ şi Industrie arată, pentru primele trei trimestre, o scădere cu 0,1% a exporturilor, a căror valoare totală a atins 453,4 […]