
Dacă până în urmă cu câțiva ani era o chestiune specifică mediului urban, abandonul animalelor și în mod special al câinilor a ajuns problemă acută cu care se confruntă și localitățile din mediul rural. Și abundă situațiile în care administrațiile publice locale nu au nici pârghiile și nici resursele necesare să controleze acest fenomen cu valențe barbare. Indiferent de zonă, pe câmpuri ori la marginea drumurilor pot fi văzute haite întregi de câini lăsați în plata Domnului.
Teoretic, în fiecare oraș sau comună ar trebui să funcționeze un serviciu specializat care să supravegheze și să ridice animalele abandonate, să le ducă într-un adăpost specializat. Asta înseamnă însă costuri uriașe pentru plata personalului, tehnică adecvată, mijloace de transport, adăpost temporar, asistență veterinară, imposibil de acoperit din bugetele comunităților mici, cum este cazul comunei Sălcioara.
Ne-a spus primarul Valentin Pârvu că în localitatea pe care o administrează există un angajat care se ocupă de gestionarea câinilor comunitari. Omul își dă toată silința dar localitatea este întinsă și este aproape imposibil să îi depisteze în timp util pe cei care își abandonează animalele.
„Fenomenul cu care ne confruntăm este unul îngrijorător. Eu când mă duc acasă văd haitele de câini cum se adună pe câmp. Nu știm cine îi aduce și îi abandonează în comuna noastră. Îi aduc cu mașinile, îi lasă în câmp și dispar rapid.
Este nevoie de implicare a tuturor instituțiilor cu responsabilitate, a asociațiilor de protecție a animalelor pentru a pune capăt acestui fenomen. Cei care abandonează câinii trebuie sancționați dur. Trebuie creat un program eficient de sterilizare, de inventariere a câinilor din gospodării.
Noi, administrația publică locală, ar trebui să facem contract cu un adăpost autorizat, dar acest lucru implică costuri suplimentare pentru bugetul local. Încercăm să controlăm fenomenul, dar este deosebit de dificil fără o implicare comună”, ne-a precizat primarul Valentin Pârvu.
Consideră edilul că ar fi oportună înființarea, la nivelul județului Dâmbovița, a unui adăpost pentru câinii comunitari care să deservească toate localitățile. S-ar putea intra în normalitate, dar este nevoie și de disciplinarea cetățenilor care încă apelează la aceste practici anormale de a-și abandona animalele. Pentru a eradica acest obicei total necivilizat, administrațiile publice locale, asociațiile pentru protecția animalelor și Poliția Animalelor ar trebui să conlucreze.