ADĂUGAŢI ÎN COŞ, CU ATENŢIE!

Mulţi comercianţi permit, ca facilitate, plata în mediul online pentru cumpărăturile dorite. Poliţia vă recomandă să respectaţi câteva reguli, pentru cumpărături cât mai sigure.
Cumpără din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoşti sau pe care le-ai mai folosit şi verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerţ online.
Introdu adresa site-ului pe care intenţionezi să efectuezi plata şi nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situaţii, aceste link-uri te pot direcţiona către site-uri false, care imită site-urile comercianţilor.
Asigură-te că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verifică existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi foloseşte un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet.
Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacăt care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va începe cu HTTPS.
Este important să deţii un sistem de operare actualizat şi un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
Foloseşte carduri de credit atunci când cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce priveşte siguranţa clienţilor. Dacă nu primeşti ce ai comandat, emitentul cardului îţi va returna banii.
Fii atent la plăţile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează- te cum poţi să încetezi serviciul plăţilor recurente.
Mulţi comercianţi online îţi vor cere să stocheze informaţiile tale de plată. Gândeşte-te de două ori înainte să iei o decizie şi fii sigur că ai înţeles riscurile pe care le implică.
Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor şi condiţiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri. CE NU TREBUIE SĂ FACI:
Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăţilor online vi se vor solicita de comercianţi numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Dacă ţi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date şi părăseşte site-ul.
În situaţia în care primeşti mailuri prin care ţi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări, banca nu îţi va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi direcţionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ţi se va cere să introduci datele cardului.
Nu deschide ataşamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conţine viruşi sau programe de tip malware. Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, foloseşte un serviciu cu plata ramburs.
Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa/MasterCard Secure Code)
Nu trimite datele cardului prin mailuri necriptate. Unii comercianţi online din afara Europei pot cere să le trimiţi prin fax copii ale cardului şi paşaportului, drept garanţie. Nu da curs!
Întotdeauna sesizaţi autorităţilor fraudele sau tentativele de fraudă!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Incendiu izbucnit la un depozit de vopsea din Parcul industrial Mija

Alertă de gradul zero în rândul pompierilor damboviţeni care, miercuri dimineaţă au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un depozit de vopsea din cadrul Parcului industrial Mija din localitatea I.L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa. Flăcările s-au propagat şi la o hală cu polistiren. Incendiul a pornit de la o hală […]