Published On: vin, iul. 26th, 2019

Actualizarea situajiei privind evoluţia Pestei Porcine Africane

nichiduta.ro

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 416 focare (dintre care un focar într-o exploataţie de tip A). În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 372.325 de porci afectaţi de boală şi există 1.660 de cazuri la mistreţi.
Şi judeţul Dâmboviţa este lovit de pesta
porcină.
În total au fost stinse 1.246 de focare la nivel de ţară, iar 3 focare în judeţul Dâmboviţa (dintre care unul într-o exploataţie de tip A). Detaliat, situaţia focarelor active de PPA se prezintă astfella nivelul judeţului Dâmboviţa – 10 focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi. Până la această data (24.07.2019) au fost despăgubiţi 8.778 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 252.287.710 de lei.
În judeţul Dâmboviţa – au fost plătite despăgubiri pentru cele 2 exploataţii afectate în valoare de 23.410 de lei. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro