Acţiunile întreprinse în cazul cireşelor incorect etichetate, provenite din Turcia

0 0

Ca urmare a celor semnalate în spaţiul public, ANSVSA s-a autosesizat şi a prelevat probe din lotul de cireşe incorect etichetat. În urma analizelor probelor s-a infirmat prezenţa pesti-cidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare şi dirijare pentru distrugere. După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireşe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase şi distruse. Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dime-toat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional.
În fiecare an, în această perioadă este intensificată acţiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele de sezon.
Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control în 320 de unităţi de depozitare a legumelor şi fructelor provenite din ţări terţe.
De la începutul anului, până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale judeţene 4.643 de transporturi rutiere de legume şi fructe provenite din ţări terţe.
Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe şi legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveţi, ardei şi tomate.
Reamintim că în data de 16.04.2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniţi din Turcia, la care a fost depistată o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul meta-laxil – M. Întregul lot a fost distrus.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Incendiu devastator într-o gospodărie din satul Ghergani - oraş Răcari

O femeie decedată, un bărbat cu arsuri grave pe aproape tot corpul şi pagube materiale însemnate. Acesta este bilanţul unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Ghergani – oraş Răcari. După aproape 3 ore de luptă cu flăcările, pompierii au lichidat incendiul, în care au ars: acoperişul casei şi anexe […]