ACŢIUNI PENTRU SIGURANŢA PASAGERILOR

Începând cu luna iulie 2018, Poliţia Română a intensificat controalele în trafic privind transportul rutier public de persoane (mai ales în perioada sezonul estival şi a vacanţei şcolare de vară). În urma controalelor desfăşurate, în ultimele 3 luni, pentru protejarea pasagerilor transportaţi, au fost depistaţi 13 transportatori de persoane sub influenţa alcoolului şi au fost aplicate aproape 1.500 de sancţiuni contravenţionale. în perioada 9 iunie – 9 septembrie a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o serie de acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane. Pe parcursul acţiunii, poliţiştii au depistat şi sancţionat persoanele care efectuau transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, fără respectarea legislaţiei în vigoare. în cadrul acţiunii, au fost verificate, în total, 9.672 de vehicule destinate transportului rutier public de persoane, dintre care 954 utilizate în organizarea taberelor, excursiilor sau expediţiilor şcolare. 13 transportatori de persoane au fost depistaţi conducând sub influenţa alcoolului, fiind dispuse măsuri de suspendare a exercitării dreptului de a conduce şi de imobilizare a vehiculelor folosite la transportul persoanelor, până când conducerea acestora a fost asigurată de o persoană având o stare psiho-fizică adecvată.
în urma controalelor, poliţiştii au aplicat 950 de sancţiuni contravenţionale pentru nepurtarea centurii de siguranţă de către şoferi şi 104 pentru nepurtarea centurii de siguranţă de către pasageri. Pentru protejarea pasagerilor transportaţi, s-a verificat dacă este respectată capacitatea maximă de încărcare a autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare. Au fost aplicate 122 de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 37 /2007 (privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora) şi 313 amenzi prevăzute de HG nr. 69/2012 (privind stabilirea încălcărilor prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier). Pentru neasigurarea vehiculelor folosite la transportul persoanelor cu asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii aduse terţilor prin accidente rutiere, au fost aplicate 7 sancţiuni. Totodată, au fost reţinute 47 de permise de conducere şi 84 de certificate de înmatriculare. în primele 6 luni ale anului 2018, conducătorii vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane au fost implicaţi cu vinovăţie în 48 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 14 persoane, rănirea gravă a 44 şi uşoară a 39 de persoane.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Pregătirea referendumului pentru revizuirea Constituţiei

A avut loc prima şedinţă a Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din zilele de 6 şi 7 octombrie 2018. Şedinţa a fost condusă de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, în calitate de preşedinte al Comisiei. „Spre deosebire de procesele electorale din […]