ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA FAPTELOR ILICITE IN DOMENIUL SILVIC

Poliţia Română acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.în anul 2020, au fost desfăşurate peste 43.000 de controale pe linie silvică, în urma cărora poliţiştii au întocmit peste 8.300 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.088 de persoane. De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat peste 80.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 24.000.000 de lei.
Pe parcursul anului 2020, poliţiştii au efectuat 43.902 controale în fondul forestier naţional şi în locuri de depozitare/comercializare a materialului lemnos.
Peste 11.000 de obiective au fost verificate (exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, târguri, pieţe, oboare, ocoale silvice).
Poliţiştii au întocmit 8.302 dosare penale în domeniul silvic şi au aplicat 391 de sancţiuni contravenţionale, ca urmare a apelurilor la 112, privind transporturi ilegale de materiale lemnoase, în valoare de 622.170 de lei.
Acţiunile au avut ca rezultat ridicarea, în vederea confiscării sau a stabilirii provenienţei, a peste 80.500 de metri cubi de material lemnos, în valoare de

23.830.450 de lei.
De asemenea, poliţiştii au indisponibi-lizat 285 de ferăstraie mecanice, 103 topoare şi securi, 7 tractoare şi 30 de autovehicule.
începând cu 31 ianuarie 2021, a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 497 din 25 iulie 2020, pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a celor privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, prin care s-a abrogat Hotărârea de Guvern nr. 470
din 2014.
De asemenea, la data de 31 ianuarie 2021 a intrat în vigoare Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 118 din 27.01.2021 – Metodologia SUMAL 2.0 -privind obligaţiile utilizatorilor SUMAL 2.0, structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate şi costurile serviciilor de emitere a avizelor de însoţire pentru situaţiile prevăzute la art. 11 din Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 497/2020.
Principalele obiective ale SUMAL 2.0 sunt: controlul provenienţei materialelor lemnoase şi asigurarea trasabilităţii acestora, creşterea eficienţei controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracţionalităţii în domeniul forestier, obţinerea de informaţii statistice la nivel naţional privind volumul de lemn exploatat şi al materialelor lemnoase rezultate şi practica unitară în evidenţa gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziţia profesioniştilor a unei aplicaţii informatice gratuite.
De la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 497 din 25.06.2020 şi punerea în funcţiune a SUMAL 2.0, poliţiştii au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de 27.000 de lei. De asemenea, poliţiştii au confiscat 25,23 mc, în valoare totală de 14.373 de lei. Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru efectuarea transporturilor de materiale lemnoase fără avize de însoţire a materialelor lemnoase, iar persoanele sancţionate nu erau înregistrate ca utilizatori SUMAL 2.0.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Atragerea fondurilor europene în judeţul nostru este prioritară pentru CJ Dâmboviţa

Viitoarele fonduri europene reprezintă o uriaşă oportunitate pentru dezvoltarea judeţului Dâmboviţa şi a regiunii din care facem parte, Sud-Muntenia. Preşedintele CJ, Corneliu Ştefan alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Luciana Cristea, şi administratorul public al judeţului, Cristian Avanu, a participat la discuţiile privitoare la „Resursele pentru modernizare în regiuni şi […]