A început Festivalul „Crizantema de Aur” Ediţia a 50-a jubiliară, 2017

0 0

Miercuri, 18 octombrie 2017, a avut loc inaugurarea Muzeului Romanţei la Târgovişte, situat în Bulevardul Regele Carol I nr. 3, Târgovişte.
Evenimentul este dedicat Festivalului „Crizantema de Aur” Ediţia a 50-a jubiliară, 2017. Spaţiul muzeal, unic în România, a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, al Primăriei şi Consiliului Local Târgovişte.
În perioada 19-21 octombrie 2017 se desfăşură în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 50-a ediţie, jubiliară, a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”.
Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgovişte, Primăria Municipiului Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducţie cu TVR şi în partene-riat cu Radio România. Evenimentul se va desfăşura la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte.
În prima seară a Festivalului „Crizantema de Aur” Ediţia a 50-a jubiliară, 2017, Concursul de interpretare, prima parte a adus la rampă opt din cei 16 concurenţi selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale, realizate în perioada aprilie-iunie 2016, cu jurii de specialitate, în România şi în Republica Moldova.
Şi concursul de Creaţie, prima parte a adus pe scenă, şase din cei 12 concurenţi selecţionaţi.
Micro-recitalurile „Stele ale romanţei” sunt susţinute în fiecare seară de mari interpreţi de romanţă: Daniela Vlădescu, Florin Georgescu şi Matilda Pascal-Cojocăriţa.
Sâmbătă, 21 octombrie: Gala Laureaţilor se va încheia cu Micro-recitalul „Stele ale romanţei” susţinut de Matilda Pascal-Cojocăriţa. În partea a 2-a a serii, va avea loc Concertul extraordinar „Podul de Crizanteme Târgovişte-Chişinău”, susţinut de Trofeele „Crizantema de aur” din Republica Moldova şi cu participarea compozitorului Eugen Doga, care va fi omagiat la aniversarea a 80 de ani.
Seara a 3-a va fi încheiată de Concertul extraordinar „Ambasadorii Romanţei” susţinut de câştigători ai Trofeelor „Crizantema de aur” şi de mari artişti din 10 ţări care iubesc şi promovează Romanţa românească pe scenele internaţionale: Marcel Roşca -Opera din Essen Germania; Mirela Spînu – Italia; Margareta Ivănuş – artist al poporului din Republica Moldova; Alina Mavrodin – România; Ivan Varbanov -Bulgaria; Mireille Rivat – Franţa; Iurie Gâscă – artist al poporului din Republica Moldova; Codruţ Bârsan – Opera din Chicago SUA; Minna Liettya-Tyni -Finlanda; Liduin Stumpel – Olanda; cu participarea excepţională a lui Vladimir Samsonov – Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Rusia şi a tenorului Ryo Kasuga – Japonia.
Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ştefan Cigu, „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu şi „Folclor” – dirijor Petre Neamţu;
Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu; Miruna Ionescu şi Silviu Biriş;
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreţi de romanţă şi personalităţi ale vieţii muzicale din România şi din străinătate;
Juriul Concursului de Creaţie va fi format din renumiţi compozitori români desemnaţi de UCMR şi UMM;
Juriul Presei va fi format din reprezentanţi ai presei de specialitate din ţară şi din străinătate care promovează Romanţa şi Festivalul Naţional „Crizantema de aur”;
Regulamentul oficial al festivalului prevede în acest an ca toţi concurenţii de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romanţă dintre cele lansate şi premiate la concursurile de Creaţie ale Festivalului Naţional „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creşterea calităţii artistice a Concursului de Interpretare şi pentru promovarea creaţiei de romanţe.
Sponsorii ediţiei a 50-a a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”:
Sponsori oficiali: COTNARI, Banca Transilvania şi Atelierele Ilbah
Sponsor: Fundaţia „Henry Mălin-eanu” şi Concept Consult & Prospect
SRL.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Seminar dedicat împlinirii a 140 de ani de la evenimentul istoric - Războiul de Independenţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a participat la seminarul organizat de Universitatea „Valahia” din Târgovişte, dedicat împlinirii a 140 de ani de la evenimentul istoric -Războiul de Independenţă. Alături de rectorul Universităţii „Valahia”, conf. univ. dr. Călin D. Oros şi prof. univ. dr. Gabriela Teodorescu, prorector cercetare şi creaţie […]