A început  BABEL Fast 2024! Urmează șase zile dense, cu zeci de reprezentații susținute artiști din 30 de țări

Date:

În Sala Mare de spectacole a Teatrului „Tony Bulandra”, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, ediția a XII-a, organizat de Teatrul Municipal Tony Bulandra, cu sprijinul Primăriei Târgoviște, a Guvernului României și Ministerului Culturii.

Alături de regizorul Mihai Constantin Ranin, directorul festivalului, au fost  ES Halka Kaiserova, ambasador al Republicii Cehe în România, Naito Yoshino, atașat cultural la Ambasada Japoniei în România, Jeungwoo Son, președintele Asociației Teatrelor din Coreea și Jinyoung Youn, președintele Asociației Teatrelor din Daejeon, Scott Johnston, regizor și profesor din Scoția, Dieter Topp,  jurnalist de profil  din Germania, cooptat în conducerea festivalului. La deschidere au fost prezenți și rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, Corneliu Sălișteanu, criticul de film, Irina Margareta Nistor, numeroși voluntari și actori.

Liviu Cheloiu, producătorul executiv al Festivalului: „Începe cea de-a XII-a ediție a Festivalului Babel… Ea pare că acum începe, dar e începută de ceva timp, pentru că on parte din noi au fost pe metereze, parte din dumneavoastră cunosc asta pentru că ați comunicat cu noi. Ce putem să spunem este că de anul acesta suntem sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.

Festivalul Artelor Spectacolului Babel este organizat de Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște, îi mulțumim domnului primar și îi urăm felicitări și un mandat extraordinar în continuare, și parte finanțat de Ministerul Culturii. Mulțumim și Ministerului Culturii din Republica Moldova care ne sprijină și de fiecare dată sunt alături de noi. Mulțumim și sponsorilor….

Halka Kaiserová, Ambasador al Republicii Cehe în România: „Mă simt foarte bine să fiu aici și vreau să le mulțumesc organizatorilor pentru modul în care au pregătit totul, pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului. Cu un astfel de festival, Târgoviștea devine un loc magic, unde schimbăm idei și emoții.”

Mihai Constantin Ranin, președintele Festivalului Babel: „Este normal să vorbesc după domnul Cheloiu, pentru că eu nu improvizez. Pentru mine, cuvintele sunt foarte importante. Pentru mine, cuvintele sunt cuvinte. Problema în teatru este că noi spunem cuvinte vorbite, fără să ne gândim la sensul acestora. Mă tem că este o problemă contemporană. Vă întrebați oare de ce tema din acest an a festivalului este „Conexiuni”? Pentru că, fără conexiuni, rămânem singuri. Bătrânii care rămân fără conexiuni ajung la azil. Așa este și cu teatrul… un teatru fără conexiuni este un teatru mort. O să spuneți că teatrul este imagine, teatrul este replică, teatrul este o exhibiție, dar teatrul este mult mai mult decât atât. Trebuie să privim cu inima atunci când vorbim despre teatru. Nu este vorba despre o poveste, ci despre o emoție și o întâlnire.”

Naito Yoshino, atașat cultural Ambasada Japoniei în România: „Este un festival minunat, mă simt onorată să fiu prezentă aici. De asemenea, mă bucură foarte mult că echipa teatrului din Japonia este prezentă aici. Avem spectacole din Japonia luni și miercuri, așa că vă urez deja tuturor vizionare plăcută.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

SMS-uri false date în numele Poștei Române

 Poșta Română avertizează că se dau SMS-uri false în...

Cea de-a 44-a ediție a concursului național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață” la Târgoviște

Concursul național ”Educație Rutieră – Educație pentru viață”, organizat...

APIA va finaliza plățile restante până pe 16 octombrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) depune...

Regres în turismul dâmbovițean

Datele communicate de Direcția Județeană de Statistică pentru luna...