A fost lansat studiul de prefezabilitate pentru cel mai amplu proiect de dezvoltare al judeţului Dâmboviţa

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa (CJD), Corneliu Ştefan, a anunţat lansarea studiului de prefezabilitate pentru Inelul 2 de centură – drum de legătură care va spori accesibilitatea în zona urbană a municipiului Târgovişte.
La acest eveniment au fost prezenţi: vicepreşedinţii CJD, Luciana Cristea şi Antonel Jîjîie, administratorul public al judeţului, Cristian Avanu, secretarul general al judeţului, Dănuţ Nicolae Popa Stănescu, primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, primarii comunelor Ulmi, Şotânga, Dragomireşti, Aninoasa şi Doiceşti, parlamentarii dâm-boviţeni – Carmen Holban, Titus Corlăţean, loan Vulpescu, Marian Ţachi-anu şi Radu Popa, consilierul judeţean, lonuţ Săvoiu.
Inelul 2 de centură (varianta ocolitoare) va diminua semnificativ atât traficul în comunele Aninoasa, Şotânga, municipiul Târgovişte, Dragomireşti şi Ulmi, dar va prelua şi din transportul greu care tranzitează comuna Doiceşti.
Lungimea totală a traseului este de 15,28 km. Se vor realiza 4 benzi, câte două pe sens, iar fiecare bandă va avea 3,5 m. Zona dintre cele două sensuri va fi delimitată cu parapete de tip semigreu de 3 m lăţime. Ca şi suprafaţă a drumului, inclusiv bretele, aceasta este de 392.840 mp. Drumul de centură va avea 2.400 metri de poduri şi pasaje care, însumate, au suprafaţa de 60.000 mp.
lnelul de centură va fi prevăzut cu 5 intersecţii amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere, o turbogiraţie la intersecţia cu DN71, 9 pasaje rutiere şi 3 poduri peste cursurile de apă pe care le întâlneşte.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan: „Asistăm astăzi la un moment cu adevărat istoric şi la o premieră în acelaşi timp pentru judeţul Dâmboviţa. Aşa cum am promis încă din prima zi de mandat, inelul de centură al municipiului Târgovişte va deveni realitate, iar astăzi am bucuria să vă prezint studiul de prefezabilitate al drumului de legătură pentru creşterea accesibilităţii în zona urbană a municipiului Târgovişte.
Aşa cum am promis dâmboviţenilor anul trecut, împreună cu colegii mei, am ţinut neapărat să lansăm acest studiu de prefezabilitate pe banii Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Pe 21 decembrie 2020, în ultima şedinţă ordinară a CJD, am aprobat asocierea cu Ministerul Transporturilor pentru a ne asigura în primul rând finanţarea acestui drum. Aceasta va fi prin POlM-ul de transporturi, pe bani europeni, bineînţeles, cu o cofinanţare din partea CJD. În al doilea rând, suma prevăzută şi pe care am plătit-o proiectantului pentru acest studiu de prefezabilitate este din partea CJD. Ca sume, la momentul studiului de prefezabil-itate, valoarea estimată a lnelului 2 de centură este de 751.101.646 lei. Din această sumă, 174.707.040 lei sunt pentru cheltuieli în vederea obţinerii şi amenajării terenului. Cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului se ridică la 1.300.000 lei, iar pentru asistenţa tehnică şi proiectare, costurile sunt estimate la 14.450.000 lei. lnvestiţia de bază se ridică la 571.699.638 lei, iar din aceasta, 364.250.000 lei sunt pentru lucrări poduri, pasaje, noduri rutiere, viaducte şi intersecţii, iar valoarea lucrărilor la drum este de 158.429.202 lei.
Am cerut să fie găsite cele mai bune soluţii. lnelul 2 de centură al municipiului Târgovişte este un proiect extrem de important pentru Dâmboviţa, nu doar pentru reşedinţa judeţului nostru.
Pe lângă scăderea valorilor de trafic pentru localităţile amintite mai sus, va contura o întreagă zonă de dezvoltare metropolitană în jurul municipiului Târgovişte. Ambuteiajele care se produc la intrările în Târgovişte, fie că venim de pe DN72A sau de pe DN 71, vor dispărea.
Ştim foarte bine că infrastructura rutieră poate fi o piedică în ceea ce priveşte dezvoltarea unui judeţ. Foarte multe firme refuză investiţiile în localităţile fără drumuri adecvate şi care nu permit scurtarea timpilor de transport al mărfurilor sau materiilor prime.
Datorită lnelului 2 de Centură, pe lângă micşorarea cheltuielilor cu întreţinerea infrastructurii rutiere din cauza traficului rutier intens, numărul de accidente rutiere va scădea. Tocmai de aceea, drumul de ocolire nu va tranzita nicio localitate. De asemenea, pot spune că valorile de mediu din reşedinţa judeţului nostru vor fi îmbunătăţite prin diminuarea poluării. Şi numărul de turişti va cunoaşte o creştere importantă odată cu realizarea acestui drum.
Impactul economic al acestui drum de centură va fi unul uriaş. Vom crea toate condiţiile pentru noi investiţii, vom putea vorbi cu adevărat de zona metropolitană a Municipiului Târgovişte.
lnelul 2 de Centură al Municipiului Târgovişte este doar începutul. Zilele acestea, împreună cu aparatul tehnic al Consiliului Judeţean, am făcut mai multe vizite în teren pentru identificarea viitoarei rute ocolitoare a oraşelor Pucioasa şi Fieni. La momentul de faţă au fost găsite cel puţin două variante pe care le analizăm cu atenţie”.
Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgovişte: „lnelul 2 de centură al Municipiului Târgovişte va reprezenta într-adevăr inelul de centură al Târgoviştei, în contextul în care primul inel de centură s-a transformat, aşa, într-un drum intern, pe parcursul timpului, şi în luna mai va fi gata acest prim inel, urmând ca acest nou drum să reprezinte varianta ocolitoare a Municipiului Târgovişte. Cred că este unul dintre cele mai importante proiecte care au putut fi vreodată implementate în judeţul Dâmboviţa, de o importanţă vitală petru Municipiul Târgovişte şi pentru celelelate localităţi.
Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru faptul că, iată, trece la fapte. În acest moment, drumul reprezintă o certitudine, se va aproba studiul astăzi, după aceea sunt convins că se va obţine şi finanţarea, şi într-un termen nu foarte îndelungat, municipiul Târgovişte va avea acest al doilea inel de centură, care va schimba radical condiţiile de trafic, în contextul în care tot traficul greu va fi deviat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Paşi importanţi în vederea consolidării sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Dâmboviţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa (CJD), Corneliu Ştefan, a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire” pentru proiectul „Consolidarea Sistemului de Management lntegrat al Deşeurilor în judeţul Dâmboviţa”.Obiectivul general al proiectului de asistenţă tehnică, în valoare totală de 4.665.459,26 lei, presupune […]