A fost lansat Ghidul de finanțare al programului „Fabrici de reciclare”

Date:

S-a  trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru în care se  propune finanțareq cu 220 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un număr aproximativ 26 de fabrici de reciclare pe care urmează să le finanțeze Guvernul într-un procent care poate ajunge la 75%. Aşadar, 25% capital al beneficiarului şi 75% finanţare pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. Pentru a fi completă această Horă a reciclării despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de aceste fabrici care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care și le propune să le strângă în fiecare an, autoritățile. 

Alocarea financiară acordată prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru lucrările destinate construirii instalaţiilor de reciclare a deșeurilor este de 220 milioane de  euro. 

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.4 milioane euro, echivalentul a 41.6 milioane lei fără TVA. 

Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500 mii euro, calculată la cursul euro stabilit în cuprinsul ghidului de finanțare.

Conform calendarului propus prin PNRR, până la data de 30.06.2026, vor fi construite și puse în funcțiune 26 de instalații de reciclare a deșeurilor.

Solicitanţii eligibili sunt operatorii economici autorizaţi să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare  acestor coduri #CAEN: 

-3821 – tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;  

-3822 – tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase; 

– 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate; 

– 3831 – demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; 

– 3811 – colectarea deşeurilor nepericuloase; 

– 3812 – colectarea deşeurilor periculoase.

Cheltuielile eligibile sunt cele legate de realizarea construcţiilor necesare amplasării şi montării utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor achiziţionate, cu dotările aferente – instalaţii electrice, alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încălzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei construcţiilor), cheltuieli cu achiziţia şi montajul utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului (vehiculele specializate necesare activităților din cadrul proiectului, achiziţionate în cadrul acestei măsuri, vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului), cheltuieli cu achiziţionarea activelor necorporale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A pierdut controlul mașinii și a ajuns în șant

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...

 Incendiu produs la o casă în satul Urziceanca, comuna Ciocănești 

Detașamentul de Pompieri Titu a intervenit cu o autospecială...

Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiștii dâmbovițeni 

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște au oprit în...

Falșii consultanți de investiții!

Ai decis să intri în lumea investițiilor și vrei...