A doua  minivacanță din acest an va începe pe 1 Iunie și durează cinci zile

Date:

Nici nu s-a încheiat bine petrecerea prelungită de 1 Mai, că mulți se gândesc deja la următoarea minivacanță.  Cel mai probabil aceasta va începe pe 1 Iunie, declarată zi nelucrătoare. Cum pică joia, este ceva obișnuit ca, prin hotărâre de guvern, să se dea liber și vineri, 2 iunie, orele nelucrate urmând să fie recuperate pe parcursul lunii.

Reamintim aici că, potrivit  Codului Muncii, în 2023, românii beneficiază de 15 zile libere legale conform Codului, dintre care trei sunt în weekend: Anul Nou, prima zi de Paşte şi prima zi de Rusalii, care pică duminica.

Guvernul a aprobat pe 28 decembrie, hotărârea prin care salariaţilor din instituţiile şi autorităţile publice li se acordă, anul viitor, zile libere în 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august, aceste date fiind între zilele de sărbătoare în care nu se lucrează şi weekend. Aceste zile vor trebui recuperate, prin prelungirea în mod corespunzător a timpului de lucru până la 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023. 

Următoarele zile libere acordate de sărbători legale sunt:

  • 1 iunie – Ziua Copilului (joi);
  • 4 şi 5 iunie – prima şi a doua zi de Rusalii (duminică, luni);
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (marţi);
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (joi);
  • 1 decembrie – Ziua Naţională a României (vineri);
  • 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun (luni, marţi).

Codul muncii mai prevede două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Polițiștii rutieri dâmbovițeni fac razii în  tot județul Dâmbovița 

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița...

Stop traficului de persoane!O sesiune informativ preventivă dedicată asistenților maternali și minorilor 

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a...