A debutat la Târgovişte cea de-a IlI-a ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a participat alături de vicepreşedinţii Luciana Cristea şi Alin Manole, secretarul judeţului, lvan Vasile Ivanoff şi lonuţ Lăscaie, managerul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, la deschiderea Taberei lnternaţionale de Pictură. Tabăra este organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească.
Evenimentul, aflat la a IlI-a ediţie, se desfăşoară în perioada 23 – 30 iunie 2019, la Târgovişte, tematica ediţiei de anul acesta fiind „Lăcaşuri de cult din judeţul Dâmboviţa”. Artiştii participanţi, originali din India, Siria, Ucraina şi din mai multe judeţe ale ţării vor imortaliza pe pânză biserici şi mănăstiri din judeţ, unele dintre ele vechi de sute de ani. Artistul plastic Mihai Şerbănescu, profesor la clasa de pictură a Şcolii Populare de Arte „Octav Enigărescu” din cadrul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, îi va însoţi pe participanţii la tabără prin mai multe localităţi ale judeţului Dâmboviţa (Cobia, Potlogi, Lunguleţu, Pitaru, Peştera lalomiţei, Schitul Bunea).
Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a transmis: „Este o reuniune mai puţin formală. Ne aflăm în interiorul curţii domneşti, un loc încărcat de istorie, fostă reşedinţă voievodală. O să aveţi posibilitatea să mergeţi şi în Parcul Chindia, unde avem o alee a domnitorilor, care şi-au legat numele de aceste locuri şi o să vă mai spun un lucru pe care nu mulţi dintre dumneavoastră îl cunosc – Târgoviştea este oraşul cu cele mai multe biserici din România. Şi din acest punct de vedere, în interiorul curţii domneşti, avem Biserica Sfânta Vineri care face parte dintr-un proiect european, urmează să fie reabilitată, însă, din păcate, încă nu s-a prezentat nimeni la prima licitaţie pe care am avut-o pentru consolidare. De asemenea, există şi Biserica Domnească, pe care vă invit să o vizitaţi, cum la fel vă invit să le vizitaţi pe toate din Târgovişte. Foarte aproape avem şi Mănăstirea Dealu, unde în urmă cu 600 de ani s-a tipărit prima carte românească – Liturghierul lui Macarie. Târgoviştea a fost, este şi, spunem noi, că va continua să fie un leagăn de cultură şi civilizaţie. Iniţiativa organizării acestei tabere de pictură a aparţinut colegilor noştri de la Centrul de Cultură, suntem la a treia ediţie şi ne-am propus să fie o activitate itinerantă. În luna august, vom avea şi o tabără de sculptură la Potlogi, acolo unde o să vă invităm şi pe dumneavoastră, să vizitaţi palatul brân-covenesc, un proiect derulat pe fonduri europene. Şi în cadrul acestei activităţi, operele artiştilor vor intra în patrimoniul acestei locaţii. Anul viitor, ne propunem ca tabăra de pictură să aibă loc la Potlogi. (…) Vă doresc să petreceţi zile frumoase în vechea cetate de scaun a Târgoviştei!”
Lucrările realizate în cadrul taberei vor face obiectul unei expoziţii al cărei vernisaj se va desfăşura sâmbătă, 29 iunie 2019, la ora 18:00, la Muzeul de lstorie şi vor rămâne în patrimoniul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.
În acest an, organizatorii urmăresc punerea în valoare a celor mai frumoase lăcaşuri de cult din judeţ, simboluri ale spiritualităţii ortodoxe româneşti, după ce anul trecut, în centrul atenţiei s-a aflat Târgoviştea Veche.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

OPERAŢIUNE EUROPEANĂ PENTRU DESTRUCTURAREA UNEI REŢELE DE PRODUCERE ŞI TRAFIC DE DROGURI

O grupare care ar fi importat din China în Olanda, prin România, sub acoperirea unor importuri de mărfuri legale, precursori şi pre-precursori de droguri de mare risc (Ecstasy şi amfeta-mină) a fost destructurată în urma cooperării dintre poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate români, sub coordonarea procurorilor D.l.l.C.O.T., cu autorităţile […]