99 întreprinderi sociale active atestate de către AJOFM Dâmboviţa

1 0

În accepțiunea Legii 219/2015 cu modificările și completările ulterioare, economia socială reprezintă ansamblul activităţilor private cu caracter economic și social, servind interesul general, interesele unei colectivități și/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creșterea incluziunii sociale și/sau furnizarea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări.

Scopul economiei sociale este creșterea ocupării persoanelor aparținând grupului vulnerabil (persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai), definit la art. 6 lit. p) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Economia socială are rolul de a contribui la dezvoltarea comunităților locale,  crearea de locuri de muncă, dezvoltarea incluziunii și coeziunii sociale, tranziția către economia circulară și inovarea social,  implicarea persoanelor din grupul vulnerabil în activități cu caracter social și/sau activități economice,  accesul persoanelor din grupul vulnerabil la resursele și serviciile comunității.

Autoritățile administrației publice centrale și locale sprijină activitățile de economie socială prin recunoașterea rolului întreprinderilor sociale prin acordarea atestatului de întreprindere socială,  recunoașterea rolului întreprinderilor sociale de inserție prin acordarea mărcii sociale, dezvoltarea mecanismelor de sprijinire a întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție, promovarea și susținerea dezvoltării resurselor umane din domeniul economiei sociale, participarea la activități de economie socială prin colaborare în diferite forme, potrivit legii precum și  înființarea de centre de informare și consiliere în domeniul economiei sociale.

Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție, este gratuită și se realizează de către ANOFM, iar la nivel local prin AJOFM  Dâmbovița.

Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin acordarea unui atestat de întreprindere socială și se acordă la solicitarea persoanelor juridice, confom legii, pe baza actelor de înființare și funcționare cu respectarea cumulativă a următoarelor criterii:

-acționează în scop social și/sau în interesul general al comunității, alocă minimum 70% din profitul/excedentul realizat scopului social și rezervei statutare, se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale, aplică principiul echității sociale față de angajați, asigurând niveluri de salarizare echitabile.

Pâna în prezent, la nivelul județului Dâmbovița au fost atestate 99 de intreprinderi sociale active din care trei au primit atestat în anul 2022.

Dintre acestea, una a solicitat și a obţinut marcă socială devenind şi întreprindere socială de inserţie.

În principal, domeniile de activitate ale acestora, vizează:

-comerț, vânzările on-line, informatica, confecții textile, reparații auto, prestări servicii către populație, fabricarea pâinii, cofetărie – patiserie, activități din domeniul sportiv și învățământ.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

MARIUS ZIDĂROIU, FERICIT DUPĂ PERFORMANȚA ECHIPEI GLORIA BUCȘANI ÎN CUPA SATELOR

Cupa Satelor, una dintre cele mai așteptate competiții U13, dedicată practicanților de fotbal din mediul rural din România, și-a reluat activitatea după perioada pandemică care a împiedicat desfășurarea meciurilor.Faza regională a competiției a avut loc în mai multe comune din România, în perioada 4-11 mai 2022. Nerăbdători și plini de […]