7 Aprilie -Ziua Mondială a Sănătăţii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii – 7 aprilie 2021, Ministerul Sănătăţii lansează o campanie de informare, educare, comunicare, sub sloganul „împreună pentru o lume mai echitabilă şi mai sănătoasă!”, campanie care aduce în atenţia decidenţilor şi a populaţiei necesitatea intervenţiilor în toate politicile pentru diminuarea inechităţilor în materie de sănătate.
Campania va fi implementată pe durata a opt luni, în perioada 7 aprilie -12 decembrie 2021 şi are scopul de creştere a gradului de conştientizare, promovare publică, implicare a factorilor de decizie guvernamentali şi creare de parteneriate pentru a aborda inechităţile în materie de sănătate.
în fiecare dintre cele opt luni, campania urmăreşte un obiectiv principal, subsidiar temei generice:

 • determinanţii sociali ai stării de sănătate ai populaţiei vulnerabile (aprilie)
 • starea de sănătate şi percepţia acesteia în rândul populaţiei vulnerabile comparativ cu populatia generala (mai)
 • problematica asigurării accesului la servicii pentru populaţia vulnerabilă (iunie)
 • comportamentele cu risc pentru sănătate în rândul populaţiei vulnerabile (iulie)
 • automedicaţia şi consumul de antibiotice la populaţia vulnerabilă(august)
 • starea de sănătate a femeilor din comunităţile vulnerabile, inclusiv sănătatea reproducerii (septembrie)
 • starea de sănătate a copiilor în comunităţile vulnerabile (octombrie)
 • drepturile la sănătate şi la servicii de sănătate ale populaţiei vulenerabile (noiembrie).
  Problematica populaţiei vulnerabile este extrem de complexă atât din punct de vedere, social, economic, educaţional şi al stării de sănătate. Lipsa locului de muncă, nivelul educaţiei, venitul, locuinţa, accesul la apă de băut, hrană şi energie electrică au un impact considerabil asupra sănătăţii, în timp ce factori precum utilizarea serviciilor medicale au adesea un impact mai mic.
 • Cercetarea Evaluare de nevoi şi comportamente la risc pentru sănătate în populaţia vulnerabilă, efectuată în anul 2019 de specialiştii INSP pe un lot de 1645 de persoane vulnerabile din 28 de judeţe, arată că 72 % dintre femei şi 53,5 % dintre bărbaţi nu sunt angajaţi în muncă şi 40% dintre familii trăiesc cu mai puţin de 500 lei pe lună. 59% dintre persoane îşi declară starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună, comparativ cu 70,9% din populaţia generală, 31% din adulţi declară că suferă de o boală cronică comparativ cu 19,5% din populaţia generală şi 9% dintre copii au deja au boli cronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CHINDIA ÎNVINGE şi speră la play-off Târgovişte - FC Voluntari 1-0 (1-0)

Stadion: Municipal (Buzău). Fără spectatori A marcat: Marco Dulca (min. 27)Chindia: Aioani – Căpuşă, Piţian, Celea, C. Dinu (Fomba ’83) – Neguţ (Yameogo ’90+2), Dulca, lacob, Dumitraşcu -Raţă (Cherchez ’90+2), Florea (Diaz ’74).Antrenor: Emil Săndoi;FC Voluntari: Rîmniceanu – Balaur (Pesici ’57), Tamaş (A. Ilie ’74), Satli – Costin, I. Gheorghe, […]