
În perioada 14 – 20 februarie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au intervenit la 132 evenimente: 30 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 69 incendii de vegetație, 11 acţiuni la accidente rutiere, 8 acţiuni pentru asistența persoanelor, 1 misiune pirotehnică pentru ridicarea unui element de muniție şi 13 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (deblocări de ușă, deblocări de persoane, salvări animale etc.).
Nu mai dați foc vegetației uscate!
Pe data de 19 februarie a.c. peste 90 de pompieri militari au acționat pentru stingerea celor 23 de incendii de vegetație uscată care au pârjolit peste 24 de hectare de teren. Au fost utilizate 22 autospeciale cu apă și spumă și accesorii din dotare (vermorele, lopeți evantai, saci stingători, etc.) pentru limitarea și lichidarea acestor incendii.
Pagubele care se înregistează zi de zi sunt considerabile pentru fauna din zona afectată de foc și pentru mediul înconjurător.
O situație deosebită a fost înregistrată în comuna Răzvad unde, de la un incendiu de vegetație uscată au fost distruse o autorulotă și cca. 30 mp din acoperișul unei case. Numai intervenția rapidă a pompierilor a salvat din calea flăcărilor casa de locuit și un autoturism parcat la mică distanță față de autorulota care a ars.
Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată deoarece aceste evenimente pot pune în pericol locuințele, dar și viața cetățenilor.
Totodată, reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
În condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea flăcărilor. Astfel de situații pot deveni dezastruoase mai ales dacă în zonele arzânde se află locuințe, păduri sau instalații tehnologice.
ATENȚIE! Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
Echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 230 de cazuri medicale. Dintre acestea 21 de cazuri au fost pentru transportul persoanelor suspecte/confirmate COVID-19 la unitățile spitalicești.
În această perioadă, ISU ”Basarab I” Dâmbovița a executat 21 acțiuni de decontaminare a personalului și tehnicii care a participat la misiunile de transport, precum și 98 de acțiuni de verificare a persoanelor aflate în carantină la domiciliul declarat.
Totodată, echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 15 de misiuni de recunoaștere și 4 exerciții în teren la obiectivele și localitățile din raioanele de intervenție, precum și 81 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.