Published On: mar, sept. 24th, 2019

66.128 de persoane înscrise în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Peste 6.000 de români s-au înscris în anul 2019 în Registrul donatorilor, care numără în prezent 66.128 de persoane. fn România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.Din aprilie 2013 când a devenit funcţional Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 235 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Pentru 9 dintre aceştia. seamănul genetic care a donat pentru o nouă şansă la viaţă a fost găsit în ţară, iar pentru ceilalţi în registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie. Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Belgia, Austria sau India.Pentru 210 dintre pacienţi, reprezentând o treime din totalul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare ale centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, nu s-a găsit donator un compatibil nici în registrul global, iar pentru 77 dintre pacienţi cu donator compatibil identificat, găsirea acestuia a fost prea târziu şi au pierdut indicaţia de transplant datorită recăderii bolii. fn prezent, 37 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.Acest tratament poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemo-litice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar şi tulburările metabolice moştenite.Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice se sărbătoreşte pe 21 septembrie 2019 în România şi în alte 55 de ţări, de pe toate continentele, cu scopul de a mulţumi tuturor donatorilor de celule stem hematopo-ietice din întreaga lume, care au donat deja sau care aşteaptă să fie salvatori de vieţi. În acest an, la iniţiativa Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM) tema internaţională aleasă este luminarea în paleta de culori specifice Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem (albastru-alb-roşu), a unui obiectiv din fiecare ţară
„Am văzut pacienţi care au reuşit să învingă atacul unor boli necruţătoare datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. În lumea medicală li se spune supravieţuitori deşi poate termenul potrivit este renăscuţi. Avem această şansă de a fi cei care pot contribui la renaşterea unui semen aflat într-o situaţie limită şi puţine lucruri pot fi mai valoroase. Invit pe toţi cei care doresc să fie parte din binele comun, cei cărora le pasă, să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulţi cu atât şansele unor donatori compatibili sunt mai mari”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
La nivel mondial, peste 35 milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrele din 55 ţări, inclusiv din România. Şansele unui pacient din România de a-şi găsi un donator compatibil cresc odată cu numărul donatorilor voluntari înscrişi în Registrul din România .
Un număr mai mare de persoane înscrise în Registrul din România va mări şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau de alte boli hematologice grave. Deşi Registrul din România numără în prezent 66.128 de posibili donatori, încă nu este suficient pentru a găsi donator-pereche pentru toţi pacienţii români aflaţi pe lista de aşteptare. Pentru unul din trei români a cărui viaţă depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu există în registrele internaţionale persoane compatibile.
Campania Donează o şansă la viaţă! La a VIII-a ediţie Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, anul trecut, campania de înscriere online „Donează o şansă la viaţă”, în urma căreia 1.306 persoane au solicitat kitul de înscriere. Înscrierea online are avantajul că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, se poate înscrie de acasă, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru specializat.
„Ne dorim să putem asigura o şansă la viaţă tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice şi pentru care nu există donatori compatibili înrudiţi. De aceea încercăm să conştientizăm publicul larg asupra importanţei înscrierii în Registrul donatorilor de celule stem hematopo-ietice şi a impactului transplantului de celule stem asupra vieţii pacienţilor. Obiectivul nostru este acela de a ajunge la 100.000 de voluntari înscrişi până la sfârşitul anului 2020, crescând astfel la 75% şansele de identificare a unui donator compatibil celor care au nevoie de un transplant”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, Director general, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. De la primul transplant, realizat în 1957, şi până în prezent au fost efectuate în lume peste 1,2 milioane de transplanturi de celule stem hematopoietice.
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoitice a fost iniţiată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă şi este celebrată în fiecare an la nivel internaţional în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Scopul acestei iniţiative este de a mulţumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoiet-ice înscrişi în registrele din întreaga lume şi de a recunoaşte cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice.
fn România, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este sărbătorită printr-o serie de evenimente de informare şi de promovare a donării de celule stem hematopoietice, în cadrul campaniei „Donează o şansă la viaţă!”, derulată în Bucureşti, în perioada 20-21 septembrie, în Parcul Unirii. Cu această ocazie, în cadrul campaniei „Donează o şansă la viaţă” care este la a opta ediţie, în Bucureşti, în seara zilei de 21 septembrie pentru o oră începând cu ora 21:00, fântânile de pe bulevardul Unirii vor oferi un spectacol în culorile albas-tru-alb-roşu, culori specifice registrului internaţional (AMDM) din care şi RNDVCSH face parte. Proiecţia de lumină şi culoare cu simbolul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, însoţită de mesajele „Thank You! Donor”, „Donează o şansă la viaţă!”, „Înscrie-te în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice!”, „Campanie susţinută de Ministerul Sănătăţii!”: vor fi integrate într-un spectacol muzical, pe muzica lui George Enescu (Rapsodia Română).Campania „Donează o şansă la viaţă!” este susţinută de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale”.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>