65 de ocupații noi recunoscute pe piața muncii. Un sfert sunt în domeniul IT!

Date:

Pe de altă parte, 62 de ocupații care nu se mai practică au fost eliminate din Clasificarea Ocupațiilor din România, urmând să fie introduse într-o grupă reziduală

Piața forței de muncă din România se adaptează la noile cerințe, pentru a face față concurenței internaționale. ĩn acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a emis vineri două ordine prin care se actualizează Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) și se simplifică procedura de actualizare periodică, la cererea utilizatorilor.
ĩn urma acestui demers, au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România 65 de noi ocupații, dintre care 45 la cererea utilizatorilor și 20 ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din ĩnvățământul Superior.
Printre meseriile introduse se numără 15 ocupații din domeniile lT și digitalizare, în concordanță cu cerințele pieței, dar și ocupații cum ar fi consilier de stat, barista, degustător de cafea, operator măcinare cafea, consultant de securitate cibernetică, compozitor muzică ușoară/pop, mediator muzical, dirijor ansamblu vocal bisericesc, stilist extensii gene, emamedical, specialist în reciclarea deșeurilor, ofițer de poliție penitenciară sau analist comportamental.
Pe de altă parte, au fost eliminate din Clasificarea Ocupațiilor din România 62 de ocupații care nu se mai practică. Acestea nu dispar însă, ci vor fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi reactivate la cererea angajatorilor. Pe lista ocupațiilor eliminate se află telexist, inspector telegrame, șef vagon poștal, râșnitor smalț, topitor in și cânepă, confecționer tuburi cinescop, pregătitor gogoși de mătase, montator la lipit ace, vaporizator la imprimerie, decapsulator, operator truka.
„Clasificarea Ocupațiilor din România se actualizează trimestrial sau ori de câte ori se impune, iar procedura de actualizare a fost simplificată pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor. De acum, cererile pentru actualizarea COR depuse de către utilizatori la Ministerul Muncii și Protecției Sociale vor fi soluționate în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării acestora. Documentele necesare introducerii, modificării, eliminării sau radierii unei ocupații din COR pot fi depuse de către solicitant, la minister, atât în format letric, cât și prin email. Ministerul Muncii Și Protecției Sociale își rezervă dreptul de a respinge cererile de introducere a ocupațiilor care contravin legii și bunelor moravuri.
De asemenea, a fost introdusă o nouă reglementare, potrivit căreia, din patru în patru ani, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Institutul Național de Statistică, pe baza unor analize ale pieței muncii, elimină din COR ocupațiile care nu se mai practică pe piața muncii, prin ordin comun al acestor instituții”- a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

FILMUL DESPRE CALIFICAREA NAȚIONALEI LA EURO 2024, DIFUZAT ȘI LA TÂRGOVIȘTE

Spectatorii vor descoperi cele mai interesante momente din aproape...

Aproape 80 de străzi din Târgoviște reabilitate în ultimii patru ani

Constructorii continuă lucrările pe Strada Grigore Alexandrescu, din Târgoviște....

Mare atenție când cumpărați fructe și legume 

Atunci când mergem la cumpărături pentru fructe și legume,...