Oamenii legii cercetează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals și instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu. Mandatele au fost puse în aplicare de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești.
Astfel, pe raza județului a acționat un grup infracțional organizat constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare).
Acest grup a obținut unele avantaje financiare necuvenite, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale.
„Avem mai multe pârghii pentru combaterea infracţionalității în domeniul mediului, în special în domeniul managementului deșeurilor. Alături de colegii noştri din Garda de Mediu am implementat, începând cu anul trecut, un sistem informatic complex pentru combaterea traficului de deşeuri – SIATD. Am implementat acest sistem de trasabilitate, prin care la graniţă se verifică fiecare transport de deşeu sau second-hand şi extindem acest sistem şi implementăm reguli noi pentru comercializarea bunurilor second-hand pentru a avea un control cât mai riguros cu privire la destinaţia acestora. Totodată, avem pedepse cu închisoarea pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri. Avem măsuri, avem pârghii pentru a acționa împotriva celor care nu respectă legea și le mulțumesc angajaților din cadrul DIICOT, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate, Poliției, Jandarmeriei, colegilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Administrației Fondului pentru Mediu și tuturor celor care pun umărul în combaterea unor astfel de infracțiuni”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
Grupul infracțional raporta către organizațiile pentru transferul responsabilității reciclarea unor cantități cât mai mari de deșeuri, care nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori. Astfel, a fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentând contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate sau gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile.
La acțiuni au participat comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, alături de polițiști din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, București, Craiova, Vrancea, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, precum și reprezentanți ai Institutului Geologic al României. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.