27 martie – o nouă sărbătoare naţională pentru români

Ş.E.

Românii vor avea parte de o nouă zi de sărbătoare naţională, este vorba despre data de 27 martie. Conform unui proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaţilor, în această zi se va sărbători unirea Basarabiei cu România.
Acest proiect de lege nu este ceva nou, în contextul în care a fost adoptat de Senat încă din octombrie 2015. Acum că a trecut şi de Camera Deputaţilor, mai este necesară doar semnătura preşedintelui lohannis pentru a intra în vigoare.
Ce prevede actul normativ: „Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentantele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiinţifice dedicate acestei sărbători. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor (…)”.
Chiar dacă această zi va fi una de sărbătoare naţională, nu este şi una de sărbătoare legală. Concret, salariaţii vor lucra în această zi.
Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România.
Au urmat celelalte provincii româneşti Ardealul, Crişana, Banatul, Maramureşul şi Bucovina spre sfârşitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Gradaţii de merit pentru înca 200 de profesori

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, până la 16% din profesorii din învăţământul preuniversitar pot primi gradaţie de merit. Acest spor se acordă pe o perioadă de cinci ani şi reprezintă 25% din salariul de bază. Pentru anul acesta a precizat adjunctul inspectoratului şcolar general, prof. Gabriela Istrate, sunt puse la dispoziţie […]