23 aprilie – Ziua Bibliotecarului din România; Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul -cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special în viaţa fiecăruia şi, de aceea, UNESCO a hotărât în 1995, în cadrul Conferinţei generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial. Cu toate că ideea înfiinţării unei astfel de zile aniversare există de mai mult timp, din 1995 sărbătorim „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”.
În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai ziua cărţii, ci şi ziua bibliotecarului.
„Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor. Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes. în 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta sa născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejia Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut în nefiinţă şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Beneficiarii PNDR radiaţi conform legii au posibilitatea reautorizării activităţii la Registrul Comerţului

La solicitarea conducerii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, specialiştii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) au transmis clarificări privind situaţia beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală constituiţi ca persoană fizică autorizată (PFA) şi ca întreprindere individuală (ÎI), care au intrat sub incidenţa Legii nr. 182/ 2016, pentru aprobarea Ordonanţei de […]