23 aprilie – Ziua Bibliotecarului din România, Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

0 0

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Se recunoaşte, astfel, rolul important pe care îl au bibliotecarii în viaţa comunităţilor.
Tot în data de 23 aprilie se sărbătoreşte, în întreaga lume, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, aceasta fiind organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, a publicării şi a recunoaşterii drepturilor de autor. Prima manifestare s-a desfăşurat în anul 1995. Data de 23 aprilie nu a fost aleasă

întâmplător: marchează trecerea în nefiinţă a doi titani ai literaturii universale – William Shakespeare şi Miguel de Cervantes.
„Ziua mondială a cărţii”este sărbătorită pe 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO. În această zi, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor.
Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe

(San Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii – cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat după 1616.
Viitorul copiilor noştri şi al nostru, ca popor, îl reprezintă cultura, iar una dintre părţile de bază ale acesteia este reprezentată de cărţi. Trecutul,

viitorul, arta, tradiţiile şi obiceiurile, poveştile, rodul imaginaţiei a generaţii şi generaţii de istorici şi vizionari se află în biblioteci. Iar păstrătorii lor sunt bibliotecarii, aceşti ghizi care ne poartă paşii printre poveşti şi tratate ştiinţifice, care ne deschid uşile unor lumi pline de minuni.
Acestor oameni, care ajută la educarea copiilor noştri şi la îmbogăţirea bagajului nostru de cunoştinţe le mulţumesc pentru munca lor asiduă de zi cu zi. Sper ca ziua de astăzi să reprezinte mai mult decât un omagiu adus de către noi,tuturor bibliotecarilor. Este o profesie nobilă, care ne ajută să ne descoperim, să nu ne uităm, să ne menţinem şi, mai mult decât orice, să ne promovăm valorile şi identitatea şi sper din suflet ca ea să nu se piardă niciodată.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cursurile şcolare online, de la recomandare la obligativitate

Ministerul Educaţiei a emis în cursul zilei de miercuri, 22 aprilie ordinul privind organizarea procesului educaţional pe perioada suspendării cursurilor. Potrivit acestuia, cursurile pe net devin obligatorii şi vor fi monitorizate, prezenţa online a elevilor şi a cadrelor didactice urmând să fie monitorizată de unităţile de învăţământ.Ministerul Educaţiei şi Cercetării […]