217 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor și a clădirilor publice, privind reducere a riscului seismic

1 0
Peste 700 de cladiri din Capitala prezinta inca, joi 2 Martie 2017, un rism seismic ridicat, la 40 de ani de la cutremurul anului 1977. Din cele aproape o mie de cladiri subrede si periculoase din Bucuresti, în ultimii 27 de ani au fost consolidate 79. MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

Ministerul Dezvoltării a alocat, din Planul Național de Redresare și Reziliență, 217 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor și a clădirilor publice, a demarat reforma reglementărilor în vigoare, a elaborat Strategia națională de reducere a riscului seismic și operaționalizează capacitatea statului pentru proiectare, licitație și execuție a lucrărilor de reabilitare seismică – a anunțat astăzi, la București, ministrul Cseke Attila la evenimentul organizat de Academia Română cu prilejul comemorării a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.

”Legile și măsurile în vigoare nu s-au dovedit a fi eficiente. România nu a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri în ultimele decenii. Am elaborat soluții mult mai eficiente”, a subliniat Cseke Attila. 

Ministrul a precizat că se va evalua numărul clădirilor de risc seismic I și II, pentru că nu există un astfel de registru: ”Putem stabili o prioritate a investițiilor doar pe baza unei evaluări clare a situației”.

A doua măsură luată de Ministerul Dezvoltării este reforma legislativă în domeniu, aflată în circuitul de avizare interministerial, prin care se creează un program multianual, cu finanțare nerambursabilă și integrală de la stat, prin care se vor reabilita nu doar blocuri de locuințe, ci și clădirile publice și private, inclusiv cele clasificate în riscul seismic II.

Reabilitarea clădirilor se va face integrat. ”Lucrările de intervenție asupra clădirilor vor include eficientizarea energetică, reducerea riscului seismic și asigurarea siguranței la incendiu. Vrem rezultate în acest domeniu, nu clădiri care reprezintă un risc pentru populație”, a spus Cseke Attila.

Lucrările vor fi finanțate de Ministerul Dezvoltării, cu fonduri alocate prin PNRR, în valoare totală de 217 milioane de euro, conform Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic, publicată pe site-ul ministerului, din care vor fi reabilitate cca. 100 blocuri și 250 clădiri publice.

Totodată, ministerul va asigura și operaționalizarea capacității statului pentru proiectare, licitație și execuție, a lucrărilor de reabilitare seismică – a conchis Cseke Attila, enumerând măsurile pregătite pentru asigurarea siguranței seismice.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Umanitatea și solidaritatea este singura politică a acestor zile. Donații substanțiale făcute de liberali pentru refugiații din Ucraina cotropită de ruși

La începutul săptămânii, Partidul Național Liberal Filiala Dâmbovița a anunțat organizarea unei acțiuni  interne pentru sprijinirea efortului umanitar de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina care ajung pe teritoriul României.S-a făcut apel la fiecare organizație locală PNL , pentru strângerea de alimente și dulciuri neperisabile, produse de igienă și sanitare iar […]