2013, anul realizărilor in comuna Voineşti

0 0

Conferinta PSD 14.02.2013În cadrul unei conferinţe de presă a PSD Dâmboviţa, edilul comunei Voineşti, Gabriel Sandu, ne-a vorbit despre priorităţile din anul 2013 pe care le are în agenda sa. Domnia a spus că anul 2013 va fi un adevărat şantier pentru comuna Voineşti. Dacă în perioada 2008-2012, unitatea administrativ teritorială Voineşti a întocmit o serie de proiecte, iată că acum, în 2013, a venit timpul să devină realitate. Au fost semnate toate contractele de finanţare, numai vremea să le permită şi lucrările vor începe în forţă. Administraţia de la Voineşti, condusă de social-democratul Gabriel Sandu, îşi propune să îndeplinească obiectiv după obiectiv pentru dezvoltarea comunei şi bunăstarea locuitorilor. Modernizarea campusului preuniversitar de la Grupul Şcolar Agricol Voineşti şi reabilitarea bisericii din lemn din satul Onceşti, monument istoric categoria A, sunt două obiective dintre cele şapte care contribuie la dezvoltarea comunei Voineşti. Un proiect european destul de important este şi cel ce priveşte restaurarea unui monument istoric extrem de important pentru localitate. Este vorba despre restaurarea bisericii de lemn din satul Onceşti şi de asfaltare a căilor de acces la biserică. Luni a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru restaurarea bisericii de lemn din satul Onceşti şi de asfaltare a căilor de acces la biserică, proiect în valoare de aproximativ 40 miliarde lei vechi, iar primarul Sandu Gabriel speră ca, până în 2014, lucrările de restaurare a monumentului istoric şi de asfaltarea căilor de acces la biserică să fie finalizate: „Este vorba despre restaurarea unui monument istoric categoria A, o biserică de lemn din satul Onceşti, construită în 1914. Sper să termin proiectul în 2014. Valoarea investiţiei este de 40 de miliarde lei vechi. Investiţia cuprinde restaurarea monumentului istoric şi asfaltarea căilor de acces, respectiv asfaltarea a 1,4 kilometri de drum. Cel pe învăţământ se referă la Grupul Şcolar Agricol Voineşti, respectiv modernizarea campusului (internatul liceului şi construirea unei săli de sport)”, a declarat Gabriel Sandu.
Staţiunea de cercetare şi producţie pomicolă Voineşti are, de ieri, titlu de proprietate pentru 91,9 hectare
Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti a fost înfiinţată la 1 ianuarie 1950 şi amplasată în centrul Bazinului pomicol Dâmboviţa, având ca obiectiv principal stabilirea soluţiilor tehnco-organizatorice pentru refacerea patrimoniului pomicol şi de a pune bazele dezvoltării pomiculturii în cadrul acestei zone. Activitatea staţiunii a fost structurată pe trei direcţii prioritare: cercetarea ştiinţifică, producţia pomicolă şi valorificarea cercetărilor proprii în sectorul pomicol. Activitatea de cercetare ştiinţifică este organizată pe diferite domenii şi anume: genetică şi ameliorarea pomilor, agrotehnică pomicolă, înmulţirea pomilor, protecţia fitosa-nitară a livezilor. La înfiinţare staţiunea a primit aproximativ 120 de hectare de teren pentru livezi experimentale, dar baza materială a continuat să se dezvolte anual, ajungând în 1974 să deţină 627 de hectare, din care plantaţiile pomicole ocupau 335 de hectare. Dacă în anul 1950, din totalul culturilor de pomi fructiferi, prunul deţinea 74% din suprafaţa pomicolă, mărul-doar 18% şi părul 3%, situaţia s-a schimbat radical de-a lungul timpului, ajungându-se în anul 1980 la un procentaj de: 76% în favoarea mărului, 12%-păr, 9%-prun şi 3%-alte specii, precum gutuiul, cireşul sau vişinul. După anul 1989 însă, suprafaţa staţiunii a fost redusă la 584 de hectare, iar începând cu anul 1999, suprafaţa de teren a fost redusă semnificativ la doar 114 hectare. Patrimoniul staţiunii a fost dijmuit din toate părţile. Deşi terenul unităţii este protejat prin lege, suprafeţe importante au intrat în proprietate privată urmare unor hotărâri judecătoreşti. De la revoluţie încoace, sub presiunea legilor proprietăţii, unitatea a rămas cu 114 hectare dintr-un total de 641. Prin anul 2010 conducerea Staţiunii Voineşti s-a trezit cu o hotărâre judecătorească, rămasă definitivă şi irevocabilă, prin puterea căreia s-au emis deja titluri de proprietate pentru 20,41 de hectare, unitatea rămânând cu 91,9 hectare. Directorul Staţiunii, primarul comunei Voineşti, şi preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor dâm-boviţeni au înaintat memorii peste memorii către toate instituţiile statului. Până anul acesta, nu s-a întâmplat însă nimic, iar Staţiunea se afunda cu fiecare zi ce trecea. Ieri, edilul Gabriel Sandu ne-a mărturist faptul că a reuşit cel mai important lucru de când este primar şi anume să rezolve una dintre problemele grave ale Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti, reuşind să obţină titlu de proprietate pentru 91,9 hectare: „Toate aceste tergiversări nu au făcut decât să împiedice desfăşurarea în condiţii corespunzătoare a activităţii de cercetare şi chiar să se ajungă la desfiinţarea unităţii de cercetare din domeniul agricol. Am cea mai mare realizare şi satisfacţie de când sunt eu primar. Şi anume, am reuşit să conving instituţiile abilitate să elibereze titlu de proprietate Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti pentru 91,9 hectare”, a afirmat Gabriel Sandu.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Chindia Târgovişte şi Filarmonica Muntenia, monedă de schimb în CJ Dâmboviţa

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, a fost convocat, ieri, în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi au fost 37 de puncte, incluzând şi punctul „diverse: cu patru sub-puncte. Supravegherea respectării legislaţiei a fost asigurată de subprefectul judeţului Dâmboviţa, jr. Antonel Jîjîie. Primul proiect de hotărâre […]