176 de ani de la înfiinţarea artileriei române moderne

Ziua de 10 noiembrie 1843 ocupă un loc privilegiat în sufletul artileriştilor. La acea dată, prin ” Porunca Domnească nr. 198 „, domnitorul Gheorghe Bibescu legitimează înfiinţarea primei baterii de artilerie în Ţara Românească, act ce simbolizează constituirea artileriei ca armă de sine stătătoare.
Începuturile artileriei se pierd în negura vremurilor, deşi noţiunea de artilerie a apărut destul de recent pe scara istoriei, undeva la mijlocul veacului al XV-lea. Termenul „artilerie” derivă din verbul arhaic francez „artiller”, care semnifica arta de a construi şi mânui pe timpul luptelor diferite maşini de război.
Şi în istoria armatei noastre, ca pretutindeni în lume, artileria a ţinut pasul cu timpul. Ea a cunoscut dezvoltările pe care lea cerut necesitatea îndeplinirii misiunilor care i-au fost încredinţate de către strategii militari. Mai întâi trebuinţe de cantitate, apoi, tot mai mult influenţată de costuri şi cerinţele de calitate. Iar astăzi asistăm la o nouă provocare: artileria trebuie să facă pasul spre devenirea ei sistem integrat şi integrant pe câmpul de luptă 3D, controlat informaţional. Pe traiectoria mereu ascendentă a evoluţiei artileriei române moderne, data de 10 noiembrie 1843 va rămâne un simbol. În toate timpurile, toţi cei pentru care artileria constituie nu numai o armă ci şi o stare de spirit, îşi vor aminti de ea cu mândrie şi veneraţie. Astazi, la scurgerea celor 176 de ani de la acest important eveniment istoric, gandurile tuturor artileriştilor, activi sau în rezervă, se îndreaptă cu admiratie şi recunoştinta către cei care, prin munca lor neobosită, prin inteligenţa şi capacitatea lor organizatorică, au contribuit la făurirea şi modernizarea armei pe care o aniversăm.
În garnizoana Târgovişte, la iniţiativa unui grup de ofiţeri de artilerie terestră în rezervă grupaţi în jurul unui fost comandant al garnizoanei dar şi artilerist col.(r) dr. Romică CERNAT, a fost celebrată această armă prin depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul de Onoare Românesc din incinta U.M. 01402 , oficierea unei slujbe de pomenire a artileriştilor tereştri care nu mai sunt printre noi, la Biserica Militară a Garnizoanei Târgovişte şi desfăşurarea unui simpozion cu tema ,,Artileria Română Modernă la 176 de ani de existenţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Aproape 20000 de fermieri dâmboviţeni au primit plăţile în avans

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Dâmboviţa continuă autorizarea plăţilor în avans pentru fermierii care au solicitat sprijin in agricultură prin cererea unică în acest an. Plăţile în avans au inceput in data de 16 octombrie, ora 00.00, vor continua pana la data 30 noiembrie 2019 si […]