„16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen”

În data de 25 noiembrie este celebrată „Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor” şi marchează prima zi din cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen”, care se va derula până în data de 10 decembrie- Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
Pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice, pe lângă serviciile existente şi furnizate la nivelul instituţiei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa a încheiat un parteneriat, în data de 09.11.2018, cu Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în cadrul proiectului privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice -„VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”.
Prin acest proiect, în judeţul Dâmboviţa a fost creată o „Locuinţă protejată”, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinet de consiliere vocaţională pentru victimele violenţei domestice. Aceste servicii au devenit operaţionale începând cu data de 04 martie 2020, conform graficului de derulare a activităţilor din cadrul proiectului.
Scopul serviciului social „Locuinţă protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creşterea calităţii vieţii şi promovarea incluziunii sociale, prin asigurarea asistenţei de specialitate pentru victimele violenţei în familie: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcţie de complexitatea cazului.
Pentru persoanele victime ale violenţei domestice pentru care nu este necesară cazarea într-o locuinţă protejată (fiind identificate alte soluţii locative), sunt oferite servicii specializate în cadrul grupului de suport şi cabinetului de consiliere vocaţională, în vederea depăşirii situaţiei de risc şi vulnerabilitate.
Serviciile sociale furnizate sunt în funcţie de complexitatea cazului şi nevoile victimei şi constau în consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă şi reintegrare socială, asistenţă medicală.
Până la această dată, 4 persoane adulte victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile Locuinţei protejate, 14 persoane victime ale violenţei domestice beneficiază de serviciile Grupului suport şi 13 persoane victime ale violenţei domestice beneficiază de serviciile Cabinetului de consiliere vocaţională. Valoarea cheltuielilor eligibile angajate pe perioada proiectului de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa este de 1.137.171,60 lei, din care contribuţia proprie este de 2%. Proiectul a debutat în luna martie 2019 şi are o perioadă de implementare de 4 ani.
Persoanele care pot face parte din grupul ţintă trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani, să aibă calitatea de victimă a violenţei domestice în formele prevăzute de lege şi în legătură cu toate tipurile de relaţii familiale, sociale/partene-riale, de rudenie/afinitate pe care victima le are cu celelalte persoane.
Procedura de selecţie pentru grupul ţintă al proiectului este reluată periodic şi se desfăşoară pe toată perioada de implementare a proiectului, însă se observă reticenţă în accesarea acestor servicii de către victimele violenţei domestice. Marcarea campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen” reprezintă o ocazie să reamintim că multe acte de violenţă asupra femeilor nu sunt raportate, iar comunitatea poate contribui la îndrumarea victimelor violenţei domestice către instituţiile care le pot oferi sprijinul de care au nevoie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Jandarmii montani au acordat ajutor unor turişti puşi în dificultate de capriciile iernii

Jandarmii de la Postul Montan Zănoaga au intervenit în urma unui apel telefonic la 112, pe un drum forestier din Munţii Bucegi pentru a sprijini două persoane aflate în dificultate.Turiştii, un bărbat şi o femeie, în vărstă de 38, respectiv 53 de ani, din Bucureşti se deplasau cu maşina pe […]